Carnavals del món

per Blanca Bastit, Àngel Brisa, Maria Campo, Daniela Centelles, Sílvia Coll, Jennyfer Flores Amaray Fogliano, Pep Fradera, Pau Iglesias, Miquel Loperena, José Manuel Gallardo, Ariadna López, Efrain Molina, Xavier Planas, Ada Rocher, Olalla Roura, Carla Santiago, Joan Thió i Isabel Vilamitjana de 1r d’ESO.

Carnaval o Carnestoltes?

La diferència entre Carnaval i Carnestoltes és que la paraula “Carnaval” es refereix a les festes i “Carnestoltes”, al personatge més important d’aquestes festes.

El rei carnestoltes, el rei de la festa o el rei del carnaval és un personatge fictici carnavalesc el qual és el centre de les festes. Cada any apareix el dissabte sota l’aparença d’un animal o d’una persona, i llegeix el pregó amb el qual s’inaugura la celebració. És un personatge , bevedor i esbojarrat, mentre que la vella Quaresma és una vella de set cames que és vegetariana.

Quan es celebra el carnaval?

El Carnaval és una celebració que pertany al culte lunar. Per aquest motiu és una festa mòbil. Es celebra anualment 40 dies abans de Pasqua i marca l’inici de la Quaresma. D’aquí que el nom derivi del llatí quadragesima, que vol dir “quarantè” dia.

Té els seu orígen en antigues festes paganes d’hivern, de celebracions dionisíaques gregues o de festes romanes. També podria ser que el mot carnaval tingués el seu origen en les paraules llatines carru navalis, fent referència al mite egipci d’Isis i Osiris.

El Carnaval també té relació amb la tradició cristiana. Es celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. El dimecres de Cendra és quan es fa l’enterrament de la sardina.

En els 40 dies que dura la Quaresma és un temps en el que no es pot menjar carn. Per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal menjar i divertir-se perquè després no es podrà fer.

Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l’equinocci de primavera, el 20 de març. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d’aquest últim comptem quaranta dies enrere i tenim el Dimecres de Cendra, el primer dia de Quaresma i últim de Carnaval. Així, doncs, Dimecres de Cendra es mourà entre el dia 4 de febrer i el 10 de març, mentre que el Dijous Gras ho farà entre el 29 de gener i el 4 de març.

Venècia (Itàlia)

El carnaval de Venècia, és molt diferent que el de Rio o el de Canaries. El de Venècia sorgeix a partir de la tradició del segle XVII quan la noblesa es disfressava per sortir a barrejar-se amb el poble. Des d’aleshores les màscares són l’element més important del carnaval.

Els vestits i complements que s’utilitzen són característics dels anys 1750, com el barret de tres puntes.


El carnaval de Venècia té una durada de 10 dies. Durant les nits, es fan balls en salons i les comparses realitzen desfilades per la ciutat.

L’any 1797 Napoleó Bonaparte va prohibir les festes de carnaval, que van tornar a restablir-se el 1979 de manera oficial. Des de llavors la festivitat dóna inici al començament de la Quaresma.

Brasil

Catalunya

A part de celebrar-se a Brasil i a Venècia, que són les ciutats més importants en que es fa el carnaval, també es celebra a molts altres llocs: Catalunya, Espanya. etc.

El carnaval en clau musical

Robert Alexander Schumann (29 de juliol de 1810-8 de juny de 1856) compositor i pianista romàntic alemany, universitari i escriptor. va fundar una revista musical. Contra l’oposició familiar, es va casar amb Clara Wieck, filla del seu metre Friedrich Wieck.

Va compondre l’obra per a piano anomenada, precisament, Carnaval op 9.

2 Thoughts on “Carnavals del món

 1. ariadna lopez on 2010/02/19 at 16:12 said:

  Hola Marta!!
  Sóc l’Ariadna de primer B. Jo crec que el que estem fent a Músiques del món, està quedant molt bonic.
  Però la meva opinió és que a la part del carnaval a Catalunya hi falta una mica d’informació.
  Però apart d’això, la pàgina està molt ben feta.

 2. Sílvia Reyner on 2010/10/11 at 15:55 said:

  Hola Marta.
  Sóc la Sílvia de 1r A i penso que la pàgina és molt maca, tot i que jo sempre em perdo.

Deixa un comentari

Post Navigation