JAPÓ

  • ESO1, 2010-2011: grup d’alumnes de l’alternativa “musicaTOUR: músiques del Món”: Laia Albertos, Albert Alonso, Paula Batllori, Júlia Beznosova, Maria Castanyer, Quim Culubret, Tatiana Chalaco, Farouk El Boukaldi, Llibert Julià, Guillem Estebanell, Maria Marquès, Marina Montenegro, Bastian Partal, Amru Quintana, Irene Quintana, Sílvia Reyner, Clàudia Rodríguez, Paula Sau, Milagro Velásquez i Clàudia Vicens.

Hem decidit fer Japó pel terratrèmol i el tsunami que va afectar la costa de l’oceà Pacífic d’aquest país d’Àsia el passat març d’aquest 2011. (A la foto, una vista del tsunami). Fins ara, a Mùsiques del món havíem estat fent un treball d’un país que havíem triat cada grup però l’hem aplaçat per poder fer Japó. Entre tots els de la classe ens hem distribuït tots els temes que hi han a continuació per conèixer més a fons el Japó.El nostre treball serà per recordar aquests fets  i per dir que estem amb ells. (ESO1, 2010-2011)

  • ESO1, 2011-2012: Marc Amorós, Jana Benítez, Bernat Buil i Bet Fradera.
  • ESO2, 2015-2016: Pol Marcó

A mi m’agradaria fer Japó perquè és un país molt futurista, però al mateix temps és un país que es centra molt amb les seves velles tradicions i té interès pel respecte a la natura. També m’agradaria saber més de la seva llengua, de la seva ideologia (monjos shaolin), i del seu esport, el judo,, perquè el practico des dels set anys. Jo sóc bastant curiós amb el menjar i m’agradaria saber la seva gastronomia.

Causes del terratrèmol i del tsunami

Un terratrèmol passa quan hi ha sacsejades  la superfície de la Terra  produïdes per la pèrdua  d’energia en el centre del planeta. El més habitual és causat pel moviment brusc i ràpid de grans blocs de roca. Si aquestes sacsejades passen sota el mar, es produeix un tsunami. És una paraula japonesa (tsu significa port o badia i nami significa onada).

Hi ha diversos graus d’intensitat dels terratrèmols que es mesuren amb  un barem anomenat Escala de Richter. Va de l’1 fins al 10. Els danys i les causes dels terratrèmols es mesurem amb l’Escala de Mercalli. L’epicentre d’aquest terratrèmol ha estat a uns 200 km a l‘est de la costa de Sendai, provocant un tsunami que va afectar a la central nuclear de Fukushima, i les ciutats de Tsukuba i Tokio.

Situació i clima

Tot i ser un país petit actualment està dividit en més de 45 regions; concretament, 47. Però all principi de la seva història només tenien 10 regions

Japó és un país format per un conjunt de 3.400 d’illes (arxipèlag). Està situat a l’Àsia Oriental, a l’oceà Pacífic. A la seva esquerra, es troba el continent, i els països més propers són la Xina, Corea i Rússia.Nosaltres, els europeus. La capital del Japó és Tokio. “Japó” és sinònim de “Terra del sol naixent” perquè quan anem a dormir, ells es desperten i sembla que allà el sol es llevi abans que aquí. És un país bastant plujós i amb molta humitat. Les estacions són molt marcades perquè està bastant lluny de la línia de l’equador.

Bandera

La bandera del Japó té dos colors, el blanc de fons i el vermell del disc central que representa el sol.

Moneda

La moneda del Japó s’anomena ien i és legal des de l’any 1871. Existeixen monedes d’1 (d’alumini), 5 (de llautó), 10 (de bronze), 50, 100 i 500 iens i bitllets de 1.000, 2.000, 5.000 i 10.000 iens.La moneda de 500 iens equival a uns quatre euros.

Medi natural

El 84% de Japó és muntanyós, de manera que les muntanyes ocupen les tres quartes parts de la seva superfície terrestre. Té 250 pics de més de 2.000 m i 192 volcans, 58 dels quals són actius, de manera que hi ha terratrèmols de baixa magnitud.La muntanya més alta és el Mont Fuji “Fujisan” (3.776 m d’altura), seguida de Kitadake (3.193 m).

Mont Fuji

El Mont Fuji és un volcà  i un dels  símbols del Japó. Per a molts japonesos és el temple de molts déus; des de l’antiguitat està considerat com un territori sagrat i tal com diu la llegenda, quan el Mont Fuji queda tot cobert de núvols per la part del cim és senyal de que els déus estan treballant o estan reunits.Es troba entre les ciutats de Shizuoka i Yamanashien, al Japó central, just a l’oest de Tòquio, des d’on es pot observar tot en un dia clar.

Flora

La vegetació japonesa és molt variada: té unes 17.000 espècies. Es deu al clima i al relleu.En la seva majoria, els boscos es componen d’arbres frondosos i coníferes: castanyers, pins rojos, bedolls, freixes…  A l’oest hi ha boscos de pins que creixen juntament amb bambús, magnòlies i castanyers verds. El bambú (a la foto)  i el cirerer són símbols tradicionals del país.

Ciutats i monuments característics

Kyoto

És un monument de Kyoto dedicat a la guerra d’Imijin que va esdevenir en un lloc entre el Japó i Corea des del 1592 fins al 1598. Aquest monument conté les orelles i els nassos del voltant de 38 mil coreans morts durant la invasió de Hideyoshi Toyotomi.

Temple d’Itsukushima

Està ubicat a la illa de Miyajima i està construit sobre l’aigua. El 1996 va ser inscrit a la llista de  Patrimoni de la Humanitat de la Uneso. És de fusta i està pintat de color vermell.

Deixa un comentari