CANADÀ

  • ESO1, 2009-2010: Maria Campo i Olalla Roura 

Us presentem un treball d’un país fred i força plujós, però amb un paissatge maravellós: Canadà. De moment, d’ell només sabem que es situa a Amèrica del Nord i que és un país fred, però creiem que gràcies a aquest treball en sabrem moltissím més i que aquesta experiència ens agradarà molt.

  • ESO1, 2013-2014:  Estel Bosch i Clàudia Fornells

Vull fer Canada per que allà hi viuen uns amics meus que venen a estiuejar aquí i vull saber més coses sobre el seu país. 

Situació

Canadà és un estat independent d’Amèrica del Nord. Està localitzat a l’extrem nord del continent que per la seva extensió és el segon continent més gran del món. La capital de Canadà és Otawa.Ocupa la major part de la part nord del continent nord-americà. Constitueix el segon país més gran del món en superfície total.Comprèn un immens territori entre l’oceà Pacífic, a l’oest, i l’oceà Atlàntic, a l’est.

Té fronteres amb tres països: Estats Units, Groenlàndia (estat de Dinamarca) i San Pedro i Miquelón, que pertanyen a França.

Ciutats importants

Ottawa

La capital del Canadà és Ottawa i és la quarta ciutat més gran del país. Està situada a la vall del riu Ottawa, a la part oriental de la província d’Ontario. Es troba a uns 400 km de distància a l’est de Toronto i a 200 km a l’oest de Mont-real.

Mont-real (o Montréal)

És la ciutat més gran de la província del Quebec, la segona ciutat del món francòfona, i la segona ciutat canadenca en població i importància. Es troba situada a uns 246 quilòmetres al sud-oest de Quebec, la capital de la província, i a 202 quilòmetres d’Ottawa, la capital del Canadà.

Quebec

En aparença continua sent la més europea de les ciutats nord-americanes. Gran part del seu caràcter d’ara s’ha conservat al centre històric. Els edificis residencials i comercials de l’antiga ciutat baixa s’assemblen als de l’edat mitjana de les ciutats franceses com Rouen (a Normandia), mentre que l’arquitectura de les institucions religioses de la zona alta reflecteix l’estil barroc del segle XVII de París.

Toronto

Ciutat a la riba del llac Ontario. És la ciutat més gran del canadà. Està situada al sud d’Ontario, a la costa nord-occidental del Llac Ontario. És el cinquè municipi més poblat d’Amèrica del nord.

Divisió política

Bandera

La bandera de Canadà, coneguda popularment en anglès com a Maple Leaf Flag (la bandera amb fulla d’auró) i en francès com l’Unifolié (una sola fulla), està formada per una tela vermella doble de llarga que d’alta, amb un quadrat blanc al centre. Dins el quadrat blanc hi ha una fulla d’auró d’onze puntes de color vermell. + info: història

Escut

El disseny de l’escut d’armes de Canadà reflecteix els simbolos reials de Gran Bretanya i de França: els 3 lleons reials d’Anglaterra, el lleó reial d’Escòcia, la flor de lis de França i l’arpa reial irlandesa de Tara. La part inferior de l’escut mostra tres fulles d’auró que representen els orígens del poble canadenc.

Clima

Al Canadà el clima varia. A l’hivern, les temperatures baixen per sota el punt de congelació en la major part de Canadà. Durant l’estiu, les províncies del sud experimenten grans nivells d’humitat.

Flora

La flora de tot el nord de Canadà és àrtica i subàrtica. Una bona part de les províncies marítimes està coberta de boscos d’arbres de fustes nobles i coníferes. Les províncies de les planes mantenen les prades naturals. En les cadenes costaneres, sobretot en els vessants occidentals, hi ha densos boscos de grans arbres perennes; les principals espècies són l’avet, la tsonga, l’avet Douglas, el bàlsam, els pins baulasiana i dels pantans i el cedre i l’auró.

Auró a la primavera Auró a la tardor

Fauna

Es poden trobar ossos, coiots, llops, lleons americans, pumes i altres carnívors. A les regions àrtiques s’hi troben molts ossos polars. També hi ha hervíbors com porc espins, rosegadors i rens.

Moneda

La unitat monetària oficial del Canadà és el dòlar canadenc.

Història

Els primers habitants de la regió van ser diversos pobles provinents de Sibèria, que van arribar al continent a través de l’estret de Bering; després van arribar els últims pobles inuit (esquimals) provinents d’Àsia i nord d’Europa.

Com la resta del continent americà, Canadà va ser conquerida pels europeus, concretament pels francesos.

A diferència de Els Estats Units, que van lluitar per la seva llibertat, Canadà va aconseguir la independència en forma pacífica. A través d’un tractat acceptat per la reina Victòria, el 1867 Canadà es va transformar en una federació amb autogovern independent. Ara, els canadencs celebren el «Dia de la Reina Victòria» en el tercer dilluns de maig, en agraïment i commemoració al monarca de més llarg regnat de l’Imperi Britànic (1837-1901).

Cultura

La cultura canadenca ha estat influenciada històricament per les cultures britànica, francesa i ameríndia. També, per la cultura estatunidenca i per la immigració que ha vingut de tots els continents del món.

La majoria dels canadencs valoren el multiculturalisme i consideren que la cultura del Canadà és pròpiament multicultural.

Personatges llegendaris

  • Gaasyendletha és un drac que habita a les zones  profundes dels rius i  llacs de Canadà.
  • Ogopogo és el monstre del llac Okanagan del Canadà.
  • Wendigo és una criatura mitoògica que diuen que va ser traicionat per la seva estimada i per venjança la va matar i es va cruspir el seu cor. Des de llavors es va convertir en un monstre que menja cors de criatures vives.

Llengües

Les dues llengües oficials del Canadà són l’anglès i el francès i, per tant, les lleis p’rotegeixen el bilingüisme.

Religió

El plurarisme religiós és una política cultural important del Canadà.

Gastronomia

Us proposem un menú canadenc:

  • 1r plat: Christmas salad. Ara que s’apropa Nadal, us proposem aquesta amanida perquè els colors vermell i verd dels ingredients es relacionen amb el Nadal, i també perquè hi ha ingredients canadencs que nosaltres, a Catalunya, no acostumem a utilitzar, com les llavors de rosella.
  • 2n plat: Roast chicken stuffed with wild rice, pollastre farcit d’arròs salvatge.
  • Postre: Oatmeal chocolate chip cookies. Són galetes de civada i xips de xocolata que també les podeu menjar per esmorzar o per berenar.
  • Beguda: Caesar. Aquesta beguda és una combinació de suc de tomàquet i brou de cloïsses.

Música

A Canadà hi ha diferents tipus de música: jazz, pop, clàssica, folklòrica…

L’èxit a nivell internacional d’intèrprets i compositors canadencs com Avril Lavigne (rock), Oscar Peterson (jazz), Bryan Adams (pop), Alanis Morissette (rock/pop), Diana Krall (jazz), Celine Dion o Shania Twain, és una prova del talent i el treball dels músics canadencs.

Instruments tradicionals

La música folklòrica es toca amb banjos, guitarres, acordions… Vídeo

Clap

És un instrument idiòfon que consisteix en dues culleres de fusta invertides i unides pel mànec. Es pot tocar contra el palmell de la mà o la cama per crear diversos ritmes. Vídeo

Naff

És de la famíília dels instruments de vent o aeròfon amb bisell, és a dir, amb una aresta esmolada que es troba a l’embocadura de l’instrument, a l’inici del tub sonor.

Cançons

The Crooked Stove Pipe és una tonada tradicional: PartituraÀudio

Hi ha una altra cançó tradicional que s’anomena “J’ai faite une maïtresse”. VídeoLletra (en francès)

Dansa

Vídeo. Es tracta d’una dansa que la ballen un grup conjunt d’homes o de dones. Al principi de la cançó estan en una posició formant una espiral i es van movent cap a la dreta i cap a l’esquerra. A continuació s’ajunten tots formant un cercle creuant les mans, i un altre cop, es mouen cap a la dreta i cap a l’esquerra. Seguidament, s’agrupen tots cap al centre i tornen endarrere un parell de vegades. Finalment, tornen a formar l’espiral i tornen a fer el mateix del començament.

Vídeo. Veieu aquesta dansa popular que es balla amb salts i en parelles.

Esports

El Canadà ha estat seu de diversos esdeveniments esportius de caràcter internacional, com ara els Jocs Olímpics d’estiu 1976, els jocs Olímpics d’hivern 1988 i la Copa del Món U-20 del 2007.

Veieu l’estadi olímpic:

Què hem après?

Hem aprés que descobrir un país en el que mai hi hem estat és molt bonic. Canadà és un país màgic; hem aprés molt d’ell, i això fa que tinguem ganes d’anar-hi. Hem après moltes coses més, a part d’on es situa, i que és un país fred; ara sabem la seva història, la seva dansa, la seva música, la seva cultura… i hem d’admetre que ens ha encantat fer aquest treball. (Maria Campo i Olalla Roura)

Deixa un comentari