EEUU

  • ESO1, 2013-2014: Roger Castellanos, Oriol Moll i Àlex Jiménez

He triat aquesta nació perquè és on va néixer el Rap, la meva música preferida. És un país quasi fet per l’inmigració. Per aquest mateix motiu hi ha un conglomerat de cultures, ètnies i religions. (Roger Castellanos)

Jo he triat Estats Units d’Amèrica perquè a musicatour no hi ha informació. També perquè les músiques d’allá no em desegraden i perquè és la música preferida del meu pare i sovint me’n parla,  però no en sé res més. Per tant, també el faig per saber-ne més coses. (Oriol Moll)

A mi m’agradaria fer Estats Units perquè és un país que m’agrada molt, i el conec bastant perquè he vist molts documentals i pel·lícules, i també perquè m’han explicat moltes coses i he fet molts treballs. (Àlex Jiménez)

  • ESO2, 2015-2016: Joan Casadessús i Víctor Garmendia

He escollit aquest país perquè m’agradaría saber com viu la gent d’un dels països més grans i rics del món. (Joan C.)

He escollit aquest país pel ritme de música i per la seva història. (Víctor G.)

Situació

Estats Units d’Amèrica és un país situat gairebé en la seva totalitat a Amèrica del nord (en color vermell a la imatge anterior).
Alaska és el 49è estat d’Estats Units. S’hi va integrar el 3 de gener de 1959. La seva capital és Juneau.
És l’estat amb més quilòmetres quadrats de tot Estats Units (1.717.854 km quadrats en total).

Divisió política

Està conformat per 50 estats i un districte federal.

Bandera

La bandera de Estats Units està formada per 6 franges vermelles i 6 de blanques. A dalt a la dreta té un rectangle amb fons blau i amb 50 estrelles. Les estrelles representen cadascun dels 50 estats actuals que formen els Estats Units d’Amèrica del nord.

Escut

L’escut és ple de simbolismes: l’àguila calva o de cap blanc significa valor, les ratlles signifiquen bona sort. Les tretze estrelles simbolitzen els 13 primers estats que es van independitzar de Gran Bretanya; la branca amb fulles respresenta la pau; i les fletxes signifiquen força militar. Les lletres; E PLURIBUS……UNUM en llatí volen dir de molts.

Moneda

La moneda d’Estats Units és el dolar. És la unitat monetària oficial dels Estats Units des del 6 de juliol de 1785.

En les monedes i bitllets hi podem veure diferents personatges, com els pares fundadors dels Estats Units, els líders polítics que signaren la Declaració d’Independència dels Estats Units: James Madison,George Washington i Thomas Jefferson. També hi ha el rostre de presidents del país com:

  • La moneda de 0,01$ i al bitllet de 5$ hi podem veure Abraham Lincoln que va ser el 16è president d’Estats Units.
  • La moneda de 0,05$ i al bitllet de 2$ hi podem veure Thomas Jefferson fou el tercer president d’Estats Units es considerat un dels pares fundadors del país. Va ser el principal autor de la Declaració d’Independència dels Estats Units.
  • La moneda de 0,10$ hi podem veure Franklin D. Roosevelt,  president d’Estats Units durant la II Guerra Mundial.
  • La moneda de 0,25$ hi podem veure George Washington, el primer president de EEUU i un dels pares fundadors de la nació. També apareix el seu rostre en el bitllet d’1$.

Moneda de 0,25

George Washington

  • La moneda de 0,50$ hi podem veure John F. Kennedy, el 35è president d’Estats Units.
  • La moneda de 1$ hi podem veure Sacajawea, una índia xoixon. El 1805 va acompanyar Lewis i Clark, la primera gran expedició d’exploració del Far West, com a guia i intèrpret.

Idioma

Abans que Colom conquererís Amèrica, els indígenes (els indis), poblaven tota l’Amèrica del nord. Els indis eren tribus nòmades, amb idiomes diferenciats.
Amb la colonització dels europeus, els emigrants de parla anglesa van poblar Amèrica del nord. Per això als Estats Units es parla majoritariament anglès americà.

Història

Originàriament, el continent americà estava poblat per tribus indies. Al segle XV Espanya i Portugal van iniciar expedicions per anar a la Índia (Àsia) per mar. Aleshores no sabíen que existía el continent americà.
Els espanyols i els portuguesos van conquerir tota l’amèrica del sud, i un segle després aproximadament, els britànica van empendre viatges per conquerir terreny i és aleshores quant els britànics van conquerir tot amèrica del nord (l’actual E.E.U.U i Canada)

Fauna

Àliga calva o de cap blanc

Rep aquest nom perquè té la cua i el cap amb les plomes blanques. És símbol dels Estats Units. Va estar un temps en perill de extinció. Viuen a prop de l’aigua, especialment a costes i llacs. És un au carnívora que pot arribar a pesar entre 3 i 6,5 kg. Amb les ales esteses medeix entre 1,8 i 2,5m. El niu d’àliga més que s’ha trobat feia 3 metres i pesava 2 tones.

Coiot

És l’animal habitual dels contes d’indis on generalment se’l considera inteligent i viu. Caça conills, rosegadors, peixos, granotes i fins i tot alguns animals verinosos. A vegades fins i tot ho fa en grup per poder matar animals més grossos com ovelles, cabres…

Ós bru

Viu als boscos i muntanyes septentrionals de nordamèica; també n’hi ha a Europa i Àsia. És l’espècie d’ós més estesa del planeta. Els mascles normalment són solitaris , a diferència de les femelles, que normalment van en grup. Dempeus poden arribar a medir uns 2 m.
Tamany comparat amb un home (2 metros) i arribar a pesar 320 kg.

Paisatge

Gran Canyó del Colorado

Està en un lloc desèrtic del nord d’Arizona per on passa el riu Colorado que és qui s’ha anat emportant la terra i ha fet aquest paisatje format per penyassegats.

Catarates del Niàgara

Les catarates del Niàgara fan de frontera de Estats Units i Canadà. Estan formades per tres caigudes d’aigua:  Horseshoe, American Falls i Bridal Veil Falls.

Yellowston

És una zona boscosa del nordoest d’Estats Units té molta flora i tmbé molta fauna, sobretot óssos. Va ser el primer lloc que va ser declarat parc nacional de tot el món. Està ple de géisers, brolladors naturals d’aigua calenta.

Monuments i llocs per visitar

Estats Units és un país molt gran i hi ha moltes ciutats per visitar. Algunes de les més conegudes són: New York, Los Angeles, Las Vegas, Chicago, Washinton entre d’altres. A cada ciutat hi ha molts monument per visitar. Els més importants són:

Nova York: Estàtua de la llibertat

És el monument més importat i simbòlic de la ciutat de Nova York. Està situada a la illa Liberty Island. Va ser un obsequi de França al segle XIX per celebrar el cent aniversari de la independència dels Estat Units.

Washinton: La Casa Blanca

És la  residència del president del país

Los Ángeles: Hollywood Sign


És el nom que té el famos cartell gegant de situat al Mont Lee. El cartell era pintat de color blanc i cada lletra medeix 13,7 metres d’alçada. En total, el cartell medeig 106,7 metres d’amplada. Va ser creat el 1923 per a una campanya publicitària.

Las Vegas

Chicago: Cloud Gate


És una escultura pública situada al Millenniu Park. Va ser creada per l’artista indo-britànic Anish kapoor i va ser contruïda entre 2004 i 2006. Està formada per 168 plaques d’acer inoxidable.

Gastronomia

Un dels menjars més populars de Estats Units és el “Hod Dog”. És un frankfurt dins una barra petita de pa. Se li pot afegir ketchup o mostassa.

En principal el menjar més conegut de Estats Units el coneixem nosaltres com “fast food” (hotdogs, hamburgueses, patates fregides etc.), que vol dir menjar ràpid.

Algunes referències històriques

Abans de que arribessin els europeus als Estats Units hi vivien tribus d’indis: siouxs, apaxes, moicanos…  Són la població autòctona o indígena. Eren pobles nómades que vivien en tipis, una mena de tendes fetes amb pals i pells d’animals. La seva substistència depenia dels ramats de cavalls salvatges i dels búfals.

Quan arribaren els colons europeus, majoritàriament anglesos, comencen a conquerir el país per la costa oest, a la zona atlàntica. Aquesta part del territori l’anomenaran Nova Anglaterra. Aquí formaren tretze colònies que depenien de Gran Bretanya. El 4 de juliol de 1776 van proclamar la Declaració d’independència. Aquesta es la primera guerra d’una colònia de la seva metròpoli.

Un cop van ser independents  començaren a expandir-se i iniciaren l’anomenada Conquesta de l’oest. Això va comportar la invasió i ocupació de terra indígena.

 

La seva expansió va portar-los a comprar estats que havien estat conquerits per altres nacions d’europa: Louisiana (França) o Florida (Espanya).

Entre 1863-1865 hi ha la Guerra de Secessió entre els estats del nord i els del sud dels Estats Units perquè els del sud estaven a favor de l’esclavitud i en canvi els del nord, no. Els del nord va estar comandats per Abraham Lincon qui, en guanyar la guerra, es converiria en el primer president dels Estats Units d’Amèrica. Arran d’aquesta victòria es va abolir l’esclavitud en tot el país. El 2009 Barak Obama guanyà les eleccions; ha estat el primer president negre dels Estats Units.

Himne nacional

“The Star-Spangled Banner” (La Bandera de les estrelles centellejants) es l’himne nacional d’Estats Units. La lletra va ser escrita per Francis Scott Fitzgerald i la música va ser composada per  John Stafford Smith. Àudio

Francis Scott Fitzgerald

John Stafford Smith

Estils musicals

La primera música que hi va haver a Estats Units, quan encara no estava constituït com a ta, va ser la música indígena de les tribud d’indis, els habitants autòctons. Després d’arribar els colons aparegueren altres músiques que evolucionaren fins als nostres temps.

Gospel

Aquest estil musical va nèixer dels negres esclavitzats a l’oest d’Àfrica i traslladats als estats del sud d’Amèrica. Es va desenvolupar a partir de les pregàries cristianies. Quasi sempre s’acomanya de palmellades i moviments rítmics dels cantaires, que ho fan en grup que contesta amb frases i clams a un solista.

Blues

El blues( paraula que vol dir melanconia o tristesa ) va nèixer en els camps de cotó i en altres àmbits on l’esclavitut negre americana era present. Aquest estil musical es va desenvolupar entre el 1870 i el 1900. Es tractava d’un tipus de cant que era una mena de lament i protesta contra els opressors blancs que els tenien captius. Originàriament, el solista s’acompanyava amb un banjo o una guitarra i, amb el temps, amb una banda (bateria, baix, guitarra o piano o també un orgue).

Soul

Soul significa ànima. És una música en que s’utilitza molt la veu. Va nèixer arran de la lluita dels drets socials pels negres i és una música derivada del Rithym&Blues.  Destaquen solistes brillants i talentosos des d’Aretha Franklin (àudio) a Stievie Wonder. És un estil que també ha donat intèrprets més actuals Adele, Whitney Houston, Amy Winehouse o Adele.

Country

Aqusta música va nèixer de la fusió entre música folk europea i música blues i gospel dels esclaus negres. Es va originar cap als anys 1900. És una música que encara és molt famosa a Estats Units  tot i que actualment s’ha fusionat amb el pop.

Rock and Roll

Aquest estil musical va nèixer del Rithym and Blues, del gospel i del country. Es feia servir per ballar i era la música de moda als anys 50-60. Els primers i més famosos intèrprets van ser Elvis Presley, un dels músics més famosos de la història o Chuck Berry, considerat l’ inventor” del Rock and Roll. Escolteu-lo.

Instruments musicals tradicionals

Banjo

El banjo és un instrument que prové de l’Àfrica occidental. Va ser introduït en el segle XIX als Estats Units, on els músics negres van explotar les seves possibilitats rítmiques. Uns anys més tard passà a ser un instrument tradicional del pais.

Taula de rentar

Originàriament, era un estri que es va inventar per rentar roba a mà. La taula de rentar tradicional usualment es construïa amb una taula de fusta en la superfície es realitzaven una sèrie de relleus o ondulacions per fregar la roba ensabonada. Uns altres models partien d’un marc de fusta rectangular en el qual es muntaven aquests relleus també de fusta, de  metall o vidre.

Es va utilitzar com a un instrument musical de percussió de tipus idiòfon. L’intèrpret utilitzava didals en tots els seus dits, i amb ells fregava, colpejava o gratava l’instrument.

Danses i balls

Charleston – Xarleston

És un ball que va néixer als Estats Units en els anys 20 i que deriva del foxtrot. Té un ritme quaternari i es balla alternant-tant els braços com les cames, movent-los amb molta mobilitat i entusiasme. Es pot ballar sol (vídeo), en parella o en grup. En el cas del ball en grup, tots els ballarins han de fer els mateixos passos i han de mantenir el compàs. Si es balla sol, els passos poden ser més espontànis i realitzar moviments més lliures i improvisats que acompanyin el ritme.

Swing

Aquest ball és resultat d’una barreja d’una sèrie de danses que es van desenvolupar als Estats Units entre els anys 1920 a 1940. Té una gran influència dels balls típics de les comunitats afroamericanes que habiten en aquest territori. Vídeo

Rock and Roll

Originàriament, el Rock and Roll es ballava en parelles, encara que alguns cantants com Elvis Presley van demostrar que també es podia ballar sol. El caràcter i ritme dinàmic de la música va propiciar la incorporació d’acrobàcies. Vídeo

Personatges il·lustres

Martin Luther King

Era pastor de l’església baptista i va ser el líder de la protesta per la marginació dels afroamericans, la guerra del Vietnam i la desigualtat social. Va nèixer a Atlanta el 15 de gener de 1929 i va ser assessinat el 4 d’abril de 1968 a Memphis.

Michael Jordan

És un dels millors esportistes de la història. La seva complexitat física i la seva tècnica l’han fet destacar -amb diferència- d’altres jugadors de basquetbol. Sobretot, també, destaca per la seva humilitat. Va nèixer ala barri de Brooklyn de Nova York el 17 de febrer de 1863. Encara és viu.

Esports

El bàsquet és un esport col·lectiu en el qual hi ha un equip de cinc jugadors que juga contra un altre. En aquest esport ha destacat en Michael Jordan. Jugava als Chicago Bulls. Esta considerat en millor jugador de bàsquet de la història. Ara ja està retirat.

El hockey és un esport col·lectiu que es juga amb proteccions (casc, guants…), un stick i patins. En el hockey gel ha destacat Tyler Arnason. Actualment juga amb els Blackhawks, l’equip oficial de Chicago.

El fútbol americà, en comparació amb el rugbi d’Espanya, es practica amb casc. L’esport consisteix en portar una pilota ovalada a la línea de gol de l’equip contrari. En el fútbol americà destaca molt Jerry Rice. Va deixar de jugar al 2004. Jugava als Seahawks l’equip oficial de Seattle.