Sant Feliu de Palleros (La Garrotxa)

per Júlia Thió (ESO1, 2007-2008)

Sant Feliu de Pallerols és un petit poble de Catalunya que pertany a la comarca de la Garrotxa.

Paisatge

És un poble muntanyós i l’aire és fresc i agradable. Es poden trobar camins vells fets de sorra. A dins del poble tot és gairebé com aquí, però amb menys cotxes.

Vivendes

Les cases velles de Sant Feliu de Pallerols solen estar fetes de pedra i tenen una porta de fusta, o estan pintades de blanc per fora per així absorbir més bé la calor als freds i llargs hiverns.

Espais i edificis

L’església del poble està situada just al centre del poble; és molt gran i fosca. A davant hi ha una plaça també mot gran on, a vegades, hi munten una petita pantalla on hi projecten pel·lícules ja que no hi ha cinema.
Molt a prop hi ha una altra plaça anomenada “El firal”. A davant hi ha l’ajuntament. Allà hi munten un escenari on els vespres hi fan representacions, normalment concerts per a ballar: sardanes, country, música moderna… Al centre del Firal hi ha una font, (en aquest moment mol atapeïda per molsa) i a l’hivern es glaça.

Transports

La gent, sempre que pot, va a peu o amb bici. Hi ha un edifici, el servei d’informació, on hi passa un autobús.

Gastronomia

Un menjar típic d’allà són les patates d’Olot. Normalment es posa carn amb una mica de sofregit dins una mena d’embolcall fet amb patata, i es fregeix perquè quedi més cruixent. Aquest plat es pot trobar a qualsevol lloc de la Garrotxa.

Dansa

Ball dels cavallets

Per la festa major (dia 28 d’agost), es balla el Ball dels Cavallets, dels Gegants i la Mulassa (que és una mena de mula negra que treu traient la llengua a fora). El ballen un grup de vuit cavallets, dos gegants i una mulassa. La Mata-degolla és el nom en que es coneix popularment aquest ball. Ballen acompanyats de una cobla.

Instruments

La cobla és la formació instrumental que acompanya el Ball dels Cavallets. Està formada pels següents instruments: un flabiol i un tamborí, dues tibles, dues tenores, dues trompetes, un trombó i dos fiscorns.

La tenora és un instrument de vent-fusta que consta de cinc peces: la canya, el tudell, el cos superior del cilindre i el cos inferior (que són de fusta, normalment de ginjoler) i la campana (que és de metall). Per fer les notes, al llarg del tub té tretze claus de metall com les de l’oboè. S’afina en si bemoll i la seva extensió va des del fa# 2 fins al sol 5.