Nova York

  • ESO1. 2007-2008: Paula Marcè

La ciutat de Nova York està situada a l’estat del mateix nom, a Amèrica del Nord. És la ciutat més poblada del país i els seu idioma oficial és l’anglès. Degut a la seva situació prop del mar, el clima és humit i quasi tots els hiverns neva. Els estius són calorosos, i la primavera i la tardor són càlides.

Parcs i jardins

Central Park

Al centre de la ciutat de Nova York hi ha molts gratacels i pisos. També hi ha el Central Park, una de les zones verdes més grans de la ciutat. Té diversos llacs, dues pistes de patinatge sobre gel i molta herba, on s’hi fan activitats esportives.

L’estàtua de la Llibertat

És un monument que es troba en una illa a l’entrada del port de la ciutat. És com un símbol que dóna la benvinguda als visitants.

Empire State

És un gratacels de més de cent pisos.

Transports

A Nova York s’utilitzen molt els taxis o es va amb metro. Els taxis són d’un color groc molt característic.

Gastronomia

Un dels menjars més populars dels Estats Units són els Hot Dog, una mena de butifarra que es posa dins d’una barra de pa i a la que s’hi pot afegir “Ketchup” o mostassa.

Festes i tradicions

Festa de Halloween

Es celebra el 31 d’octubre i és molt popular als Estats Units d’Amèrica. Els nens i nenes es disfressen d’alguna cosa que faci por: de bruixes, de fantasmes, etc., i van per les cases fent recapta per demanar caramels i llaminadures. Si algú no els dóna res, ells els adverteixen que quan estiguin dormint, tornaran per espantar-los.  A vegades, es decoren les cases amb carbasses buides a les que hi fan forats per simular els ulls i la boca, i a dins hi posen espelmes.

Música: compositors

 George Gershwin

Va néixer al barri de Brooklyn de Nova York el 26 de setembre de 1898 i va morir a Califòrnia el dia 11 de juliol de 1937 a causa d’un tumor cerebral. La seva família era jueva, i ell era el segon de quatre fills. De petit ja feia classes de piano, i quan va ser més gran, la seva primera feina va ser la de pianista.

George Gershwin feia música de jazz i treballava amb el seu germà Ira, que era qui escrivia les lletres de les seves cançons i les seves òperes.

El 1918 va aconseguir el seu primer hit nacional camb la cançó “Swanee”. Les seves obres més famoses són ”Rhapsody in blue” i l’òpera ”Porgy and Bess”.