Funcions de la música

Arnau Parareda i Helena Rutllant (2017-2018 ESO3, Opt. Teatre Musical)

Comentari a l’audició “Música i Cinema”

A l’assignatura de Teatre Musical que fem els alumnes de 3 ESO estem preparant un musical per a representar al teatre de l’institut. El titulem “La màquina d’escriure”. Abans de Nadal, aquests alumnes vam assistir a l’audició comentada “La Música al Cinema”. El taller va consistir en conèixer una mica millor algunes de les bandes sonores del cinema més importants de l’història. Ens van tocar algunes d’aquestes, com els temes de “Pirates del Carib”, “Star Wars” o “Singing in the rain”. Això ens ha fet veure la importància que té la música al cinema, i moltes vegades també al teatre. Pot fer que sentis diferents sentiments, permet descriure millor la imatge i intensificar les emocions, etc.

Arnau Parareda

Crec que l’audició comentada “La música al cinema” ha estat una eina molt útil per millorar i complementar la nostra obra de teatre musical “La màquina d’escriure”.

Un musical és una pel·lícula o espectacle teatral que es desenvolupa a través de seqüències cantades o dansades. (Font: DIEC2)

A l’actuació ens varen dir una cosa molt important: “la música no necessita el cinema o el teatre, però el cinema i el teatre necessiten la música”. Crec que és una frase molt certa i m’agradaria aplicar-la a la nostra producció. La música és un acompanyament imprescindible pel teatre o pel cinema ja que transmet sentiments i sensacions que les imatges soles no poden transmetre. La música dóna qualitat i bellesa a les actuacions i fa que afectin més als espectadors. Tot artista desitja captivar i emocionar la societat amb el seu art i crec que uns dels millors instruments per aconseguir-ho és la música.
Per tal d’aconseguir oferir una actuació rica i de qualitat crec que a cada actuació hi hauria d’haver la presència de la música, d’acord amb l’actitud de l’escena i del personatge. És a dir, si per exemple, és una escena trista, hi hauria d’haver una música lenta, una il·luminació més freda i fosca i els personatges haurien de transmetre aquesta tristesa, tant oralment com corporalment. En canvi, si és una escena alegre, la música tindrà un altre ritme i una altra melodia, la il·luminació serà diferent i l’actitud dels personatges també ho serà.
En conclusió, crec que la música és un dels elements més importants de la nostra obra i crec que l’hem d’aprofitar i explotar al màxim.

Helena Rutllant

Funcions de la música

La música pot afectar de diferents formes a les persones: és capaç d’alterar l’estat d’ànim, calmar-nos o exaltar-nos. Parlem de diferents tipus de respostes a l’escolta de la música:

  • Resposta corporal: El cos respon amb una acció física o de moviment.
  • Resposta emocional: Provoca emocions importants que et poden produir canvis d’humor.
  • Resposta intel·lectual: Ens porta a reflexionar sobre com esta composta aquesta obra i l’ús que fa el compositor de la música, etc.

Arnau Parareda

La música diegètica és la música que apareix en una pel·lícula, en una obra teatral, en un programa de televisió o en un videojoc que queda justificada per la imatge, i entenem quin és el seu origen (el protagonista entra a una discoteca, o posa música al cotxe, o canta). (Font: lanubeartistica.es)

Helena Rutllant

Deixa un comentari

Post Navigation