TIB: Teatre Ignasi Bonnín

per Anastàsia Petrova i Laura Ferrer (4t ESO

El teatre Ignasi Bonnín està situat dins de l’institut Jaume Vicens Vives de Girona. El nostre teatre es va inaugurar l’any 1968, un any després que l’institut.

Abans, al teatre s’hi feia cinema i les celebracions anuals de sant Tomàs (el patrò de l’institut). Ara ja no se celebra sant Tomàs, però un cop al trimestre tots els cursos d’ESO ens trobem al llarg del curs escolar aquí per assistir a representacions, lliurament de premis de concursos de poemes i dibuixos, i celebrar plegats diades com la del DENIP (Dia Escolar de la No violència i la Pau) o Sant Jordi.

Fins fa vuit anys, el teatre encara no tenia nom. No va ser fins el 2001 que per iniciativa del professor de castellà Àngel Ripoll, es va proposar al consell escolar d’ anomerna-lo “Ignasi Bonnin” en honor al que havia estat professor i director del nostre centre.

Qui era Ignasi Bonnin?

02_ignasibonnin_foto

Ignasi Bonnin (1927-2006)

Va néixer a la Ciutat de Palma de Mallorca l’any 1927, i allà va estudiar estudis primaris i secundaris. L’any 1950 va obtenir la Llicenciatura en Filosofia i Lletres, especialitat de Filologia Romànica.

TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL

Entre 1950 i 1959 va fer classes a l’Institut Ramon Llull de Palma i després va estar un any a la Seu d’Urgell. Obtingué la cátedra de Girona, i l’any 1961 va demanar concurs de trasllat. En el concurs va posar en primer lloc Girona i en segon lloc Eivissa, per estar més a prop de la família.

01_ignasibonnin_1962 Bonnin al nostre institut. L’1 d’octubre de 1961 es va incorporar a l’Institut de Girona on el va rebre el llavors director Santiago Sobrequés. La seva gran afició era el teatre: “Hi vaig treballar molt, però hi vaig disfrutar molt. He dirigit més de quaranta obres” (Diari de Girona, 29/12/2006). Aquestes obres de teatre es plantejaven com un complement de les activitats de l’assignatura Llengua i Literatura Espanyoles.

Director de l’IES Jaume Vicens Vives. L’estiu de 1969 va succeïr a l’historiador i director d’aleshores, Santiago Sobrequés. L’any següent, i després i d’haver-ho sotmès a l’aprovació del Claustre, va sol· licitar que es donés el nom de Jaume Vicens Vives al que fins aquell moment es coneixeia amb el nom d’Institut de Batxillerat de Girona.

Entre 1971 i 1973 va ser professor de Crítica Literària de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona a la seu de Girona. Ho va deixar perquè li demanaven dedicació exclusiva i no va voler abandonar l’institut.

Bonnin com a escriptor. A part de les classes i de les obres de teatre, el professor Bonnín va publicar diversos llibres de text i de literatura, així com notes i estudis literaris sobre diferents obres de Cervantes, Casona, Machado, Max Frisch, Pedro Antonio de Alarcón, Azorín i Gerardo Diego.

RECONEIXEMENT PÚBLIC

03_ignasibonnin_jubil El professor Bonnin va rebre diversos premis: la “Placa de Vairs de la Ciutat de Girona” (1978) en la categoria d’argent en reconeixement als treballs en favor de l’enriquiment de la cultura; la Medalla d’argent dels “Premios Nacionales de Literatura” (1977) del Ministerio de Cultura; i la Medalla Francesc Macià (1993) de la Generalitat de Catalunya al mèrit en el treball.Ignasi Bonnin es va jubilar l’any 1992.El curs 2004-2005, Ignasi Bonnin va dirigir per última vegada una representació d’alumnes. Va ser Sancho en la Ínsula.

Homenatge a l’IES Jaume Vicens Vives. Seguint la proposta del també professor Àngel Ripoll, el director Josep Quintanas va proposar d’homenatjar Ignasi Bonnin batejant el nostre teatre amb el seu nom. El 27 d’abril de 2007, a les 12 del migdia, es va celebrar l’acte, que va tenir un caràcter pòstum perquè malahuradament Ignasi Bonnin ja havia mort.

+ info

Deixa un comentari