Roma

  • ESO1, 2007-2008: Berta Salló

Roma és la capital d’Itàlia, que és un país que està al sud d’Europa.

Clima

A Itàlia hi ha un clima mediterrani. D’abril a juny el clima és comfortable, i de setembre a octubre, fa calor. A l’agost la temperatura mitjana és de 32 ºC. Molta gent fa vacances a l’agost perquè és quan hi van els turisties i quan fa més calor.

Idioma

L’idioma oficial és l’italià, però abans era llatí. La paraula “llatí” significa “propi de laci”, la regió de la península d’Itàlia on es va fundar Roma.

Llegenda de la fundació de Roma

Ròmul i Rem eren dos germans bessons, fills del déu Mart i Rea Sílvia, que era una vestal. La seva mare els va abandonar al riu Tíber perquè el seu oncle no els trobés i també acabés matant-los, tal com havia fet amb el seu pare i els seus altres germans per assegurar-se el tron. Una lloba va trobar els dos nadons, els va salvar i els va alletar, i un pastor i la seva dona els van criar. Quan es van fer grans, els dos germans van fundar Roma.

Monuments

El Coliseu

El Coliseu era l’amfiteatre més gran que hi va haver a l’època de l’imperi romà. L’estat actual no és com era originàriament, perquè abans estava recobert de marbre, i ara no en queda. Durant l’època de l’Imperi Romà s’hi feien baralles entre animals i homes, i entre homes (gladiadors), i també s’hi organitzaven espectacles de batalles navals. La gent anava a veure aquestes lluites i aclamaven els guanyadors.

La Fontana de Trevi

La Fontana de Trevi és una font molt coneguda i popular perquè hi ha una llegenda que diu que si et gires i tires una moneda a dins fent-la passant abans per damunt de la teva espatlla, diuen que se’t compleix el desig que has demanat i que en un futur tornaràs a Roma. Però hi van haver molts problemes perquè la gent agafava els diners de dins la font i al final la gent va parar de tirar-hi tants diners.

Aquesta font va ser dissenyada per Nicola Salvi al 1732. Està situada al costat del palau Poli i domina la plaça que rep el nom de la font. L’aigua que hi raja ve d’un dels principals aqueductes de Roma.