SUD-ÀFRICA

  • ESO1, 2010-2011: Oriol Marés, Marina Montenegro i Paula Sau.

He triat aquest treball, perquè les cultures africanes tenen molt interès, ja que són diferentes que les nostres. Va donar la casualitat, que ja em sabia la cançó del “Siyahamba”, de Sud-àfrica i per això em vaig decantar per aquest país. (Oriol)

He triat aquest país perquè m’agrada molt les seves cançons, concretament una que es diu “Wimoweh”, que feia temps que la sabia. És per això que he triat Sud-àfrica. (Marina)

He triat aquest país perquè no en sabia res i en volia saber més coses, que segur que són molt interessant. Jo com la Marina, ja sabia una cançó d’aquest país. (Paula)

  • ESO1, 2013-2014: Carla Ribalta

Sud-Àfrica és coneguda com la “Nació del Arc de Sant Martí” per la seva gran diversitat tan de cultures ètnies, animals i plantes, fins a geografia.

Bandera del país

La bandera de Sud-Àfrica la va intevar F. Brownell el 26 d’abril de 1994 després d’un intent anterior de fer-ne una de nova. La bandera es va convertir en un símbol nacional. Si ens hi fixem, la bandera actual conserva els colors de la bandera inicial: les franges horitzontals vermella i blava. I de la franja horitzontal blanca, se’n conserva el color que fa de ribet a una “Y” apaisada de color verd.

Situació geogràfica

Aquest país està situat al sud d’un gran continent, Àfrica. Està envoltat per dos oceans: l’Atlàntic i l’Índic. Té una superfície de més de1,2 milió de quilòmetres quadrats. Aquest país és el més meridional d’Àfrica, és a dir, el que està més al sud. Posseeix deus illes: Prince Edward i Marion. Estan situades a 1.900 km de Cape Town.

Una mica d’història

Després de les guerres de Bóers, que van passar entre l’any 1899 i 1902, la bandera del regne Unit es va convertir en la bandera nacional de Sud-Àfrica. Fins de l’any 1927, va arribar el compromís d’adoptar una bandera, per això la primera bandera que és va adoptar va ser el 31 de maig del 1929. La bandera consistia en una banda horitzontal taronja , una blanca i una blava. El 31 de maig del 1961, és va dir per canviar la bandera, però és va quedar igual. I al 1994 va quedar la bandera actual.

Ètnies i llengües

Sud-Àfrica té, aproximadament, 47 milions de persones de molts llocs diferents. Tots tenen la seva cultura, el seu orígen, la seva llengua i la seva religió, totes molt variades. Segons les dades del 2006 hi ha 79,5% d’africans negres, 9,2% de blancs, 8,9% de coloureds (que venen a ser una barreja de diferents races) i 2,5% d’asiàtics o indis.Els grups étnics  més nombrosos són: els zulú, els xhosa, els basohto, els bapedi, els tswana, els tsonga, els swasi, els ndebele. La població blanca de Sud-Àfrica és de diferents ètnies: neerlandesos, alemanys, hugonots, francesos, anglesos, escocesos i gal·lesos.

Zulú Xhosa

En aquest país es parlen uns onze idiomes. Els més parlats són el Zulú, Xhosa i Afrikaans. També s’hi parla anglès.

Fauna

A Sud-Àfrica s’han arribat a contar 300 espècies de mamífers terrestres diferents, en el qual si troben la musaranya més petita i l’elefant més gran. Les espècies que criden més l’atenció són el lleó, el lleopard, el rinoceront, el búfal i l’elefant.

Lleó Elefant
Ramat de búfals Lleopard
Vídeo
Rinoceront

Flora

De plantes se n’han arribat a contar unes 25.000 espècies diferents. Unes 80 són autòctones, és a dir que no han estat exportades d’altres llocs sinó que el seu origen pertany a aquelles terres.

Baobab

L’arbre més vell de Sud-Àfrica és un baobab, de la regió de Limpopo, que mesura uns 22 metres d’alçada i té uns 14 metres de diàmetre. Alguns asseguren que té un 2.000 anys, però d’altres pensen que ja en té cap als 5.000. Aquest arbre és molt interessant ja que quan es fa vell és molt útil pels animals perquè l’arbre tendeix a separar-se pel mig formant un gran refugi natural per ells.

Ciutats importants

Johanesburg

És la capital del país. És la ciutat  més gran i la més poblada. És la capital de la provincia Gauteng. la més rica del pais. És un dels centres mundials més importants en el comerç d’or i diamants a gran escala.

Bloemfontein 

És la capital judicial del país des de 1910. Es coneguda com la ciutat de les roses.

Ciudad del cap 

És la segona ciutat més poblada de sud-Àfrica. És famosa per el seu port. Es considera una ciutat molt bonica.

Música

Cançó Wimoweh

We-de-de-de, de-de-de-de-de de, we-um-um-a-way (bis)

A la jungal, terrible jungla,
dorm el gran cap, el lleó.

I els homes d’avui esperen
que s’alci fort, el lleó

Ah wimoweh…

(en anglès)

In the jungle the mighty jungle the lion sleeps tonight. (bis)
Near the village the peaceful village the lion sleeps tonight. (bis)
Hush my darling, don’t fear my darling. The lion sleeps tonight. (bis)

Partitura

Partitura 1: partitura per a flauta
Partitura 2: partitura per a conjunt instrumental Orff
Partitura 3: fragment inicial de la partitura per a veu i piano

Audicions

+info: versions d’enregistraments de la cançó

Vídeo 1: versió original del cantant zulú Solomon Linda amb The Evening Birds (1939). La cançó es va gravar i edicar amb el títol “Mbube” (lleó, en llengua zulú)

Vídeo 2: versió de The Tokens (1961), que van llençar la cançó al mercat amb el títol “The lion sleeps tonight”.

Vídeo 3: versió del cantant folk nordamericà, Pete Seeger (1998), divulgada amb el títol “Wimoweh”. El títol és l’adaptació fonètica a l’expressió zulú Uyi Mbube (ell és el lleó).

Vídeo 4: pel·lícula “El rei lleó” (The Lion King, 1994). Exceptuant aquest tema, la música de les cançons de la pel·lícula són del cantant i compositor anglès Elton John. Hans Zimmer va ser qui va fer els arranjaments, i Tim Rice, les lletres. Va guanyar diversos Oscars.

Instruments tradicionals

Shekere

Aquest instrument es diu shekere. És un instrument de percussió (idiòfon de so indeterminat). Està fabricat amb carabasses assecades. Depèn de la forma de la carbassa, el so sonara diferent.

Veieu i escolteu com sona en aquest vídeo.

One Thought on “SUD-ÀFRICA

  1. amru quintana on 2010/11/22 at 17:05 said:

    M’agrada molt aquesta cançó perquè és molt divertida i molt maca..

Deixa un comentari