BRASIL

  • ESO1, 2010-2011: Quim Culubret, Guillem Estebanell,  Llibert Julià i  Bastian Partal.

He triat Brasil com a país perquè tinc un amic que hi viu. També per l’esport del país. (Guillem)

He volgut fer Brasil perquè sembla ser un país molt interessant. (Quim)

He triat Brasil perquè de petit hi vaig anar i no me’n recordo gaire, per tant m’agradaria recordar-lo una mica. (Bastian)

He triat Brasil perquè m’agraden els carnavals d’allà i perquè, per mi, tenen el millor futbol,  les millors estrelles del futbol. A més, fins ara cap alumne l’havia treballat. (Llibert)

  • ESO1, 2013-2014: Pau Arana i Joan Vicens

Perquè m’agraden molt les platges. He vist reportatges per la televisió i he vist que allà són molt molt maques i molt grans i m’agradaria anar-hi amb la meva família. (Pau Arana)

  • ESO2, 2015-2016: Pep Fortià

Des de petit he volgut anar a Brasil, perquè m’encanten les platges que hi ha allà, i m’encanta en Neymar (jugador de futbol). M’agradaria anar a veure com juga amb la seva selecció en un partit important.

  • ESO2, 2015-2016: Marc Calpe

He triat aquest país perquè comparat amb d’altres de la pàgina web, en aquest no hi ha gaire informació i m’agradaria completar-la.

Situació

Brasil es troba a Sud-Amèrica. Ocupa quasi la meitat d’Amèrica del Sud. Limita amb tots els països sud-americans, excepte amb Xile i Equador, i per la part est i sud, amb l’oceà Atlàntic.

Divisió política

El seu territori de 8’515 km2 està dividit en 26 estats i un disctricte federal (Brasília), que s’agrupen  en cinc regions.

Bandera

L’actual bandera del Brasil (també coneguda amb el sobrenom d’Auriverd) va ser adoptada el 12 de maig de 1992. Està formada per un rectangle verd  que representa els boscos i per un romb de color grog, que simbolitza la riquesa mineral del país. Dins del romb, hi ha un cercle blau qeu representa el cel sobre Rio de Janeiro -la capital del país- a les 8.30 h del matí del 15 de novembre de 1889, data de la proclamació de la República. La banda blanca  central simbolitza l’equador i conté el lema del país: “ORDEM É PROGRESSO” (ordre i progrés) en color verd, així com 27 estrelles de color blanc.

Escut

L’escut del Brasil es va adoptar el 19 de novembre de 1889, quatre dies després de la conversió de l’estat brasiler en república. Al llarg del temps ha sofert lleugeres alteracions.

Clima

Brasil té un clima molt humit.

Paisatge

L’Amazones és un riu d’Amèrica del sud, el qual neix als Andes i desemboca a l’oceà Atlàntic. Durant el seu recorregut passa per Perú i travessa la selva de Brasil.
Amb 175.000 m3/s de cabal mitjà a la desembocadura, és el riu més important del planeta. Fins ara es creia que el riu Nil (Àfrica) era el riu més llarg del món, però els científic ara ho han començat a posar amb dubte. Si els científics ho aproven, el riu Amazones passarà a ser considerat el més llarg del món.

Fauna

Brasil és el país que té major diversitat de fauna del planeta. Compta amb el major nombre de mamífers i peixos d’aigua dolça, el segon d’amfibis, el tercer d’aus i el quart de rèptils. Que hi hagi tanta diversitat d’animals és degut als diversos climes que té el país.

Flora

Brasil també es el país amb major diversitat de flora del planeta. Té més de ciinquanta mil espècies d’arbres i arbustos.Com passa amb la fauna, que hi hagi tanta diversitat de plantes és degut als diversos climes que té el país.

Gràcies al seu clima tropical, Brasil té moltes selves que li donen una gran varietat de plantes, fins al punt de ser el país amb una de les flores més riques (unes 56.000 espècies) molta de la qual es fa servir com a medicina. A més, gairebé la meitat del país està cobert de boscos que suposen el 12’5% de tots el boscos del món.

Població

Brasil és un dels països més grans del món. Està situat al lloc 41 del rànquing de densitat mundial i està entre els 196 països amb més població.

Agricultura

Brasil és un dels productors principals de canya de sucre i cafè, i exportador de cacau, soja,  sucre, taronja, tabac i fruites tropicals.

Gastronomia

La gastronomia de Brasil és el resultat d’una gran mescla de tradicions, ingredients i aliments que foren introduïts tant per la població indígena com pels corrents d’immigració. És una cuina exòtica, variada i rica, de sabors forts i molt condimentada.

Cada regió del país té la seva pròpia peculiaritat gastronòmica degut a les grans diferències entre elles per raons de clima, sòl i vegetació. Per això resulta difícil destacar un plat típic brasiler. Tot i això, es pot dir que l’arròs, els fesols i la farina de mandioca com a guarnició de carn o peix són la base de tot menjar brasiler.

Idioma

A Brasil es parla el portuguès.

Moneda

El real és la moneda oficial del Brasil des de 1994. Actualment s’ha imposat com la moneda més forta d’Amèrica Llatina.

Ciutats

Basilea

La capital de Brasil és Basilea. Va ser construïda a mida. Un dels arquitectes va ser Oscar Neimeyer i es va tardar 50 anys en estar del tot acabada. S’ha convertit en un els referents urbans d’avui en dia. Per això va ser declarada per la UNESCO Patrimoni Cultural de la Humanitat l’any 1987.

Rio de Janeiro

Va ser capital de Brasil abans que Brasilea. El més reconegut a nivell mundial és el seu carnaval, que atrau a milers de persones en busca de diversió. Per altra part, molta de la seva població viu en barris de faveles, un lloc molt perillós per la rivalitat de les bandes que hi viuen. Va ser la primera ciutat olímpica de Sud Amèrica.

Al cim de la muntanya de Corcovado hi ha el Crist Redemptor de Rio; una estàtua de 38 metres d’alçada (3m d’estàtua+8 m del suport). Des d’aquí es veu la muntanya anomenada Pan de Azucar. S’hi accedeix amb el telefèric de Bondinho.

São Paulo

És una de les ciutats més poblades del món. Està format per 645 municipis i té una població de quasi 40 milions d’habitants. És una de les que té millors infraestructures i mà d’obra qualificada del país. Se la coneix com ” Locomotora de Brasil”. Es produeix de tot, principalment productes d’alta tecnologia.

Monuments importants

Crist Redemptor

Un dels monuments més populars de Brasil és una escultura anomenada “Crist Redemptor” . Es troba a la badia de la ciutat de Rio de Janeiro. Té una alçada de 30 metres i està a 709 metres a nivell de mar. Va ser inaugurada el 12 d’octubre de 1931, després d’uns cinc any d’obres.La posició de Jesucrist és en forma de creu.

Música

+info

La música forma part de la vida quotidiana dels habitants de Brasil i és una de les expressions més importants de la cultura carioca. A qualsevol racó es poden escoltar gran varietat de ritmes, ja siguin tradicionals o moderns, com per exemple:

Choro

La seva traducció és plorar, és un gènere musical amb més de 130 anys. Té un ritma àgil i alegre es caracteritza per la virtuositat i l’improvisació dels participants que han de tenir estudi, tècnica i ple domini del seu instrument.

Samba

La paraula samba és d’origen africà, possiblement del Congo o Angola. És una dansa acompanyada de tambors “batuques”. És la música més ballada a Brasil, sobretot per carnestoltes.

Bossa Nova

És un gènere musical que va sorgir a finals dels anys 50. El seu nom es pot traduir per “ritme nou” i va ser impulsada per grups d’estudiants i músics de classe mitja de Copacabana i Ipanema.

Batucada

És el nom que rep una desfilada alegre acompanyada de música brasilera amb instruments de percussió, en especial de tambors. Va guiada per un xiulet que els indica als percussionistes a quin ritme han de canviar.

Himne

La lletra és de Joaquim Osório Duque Estrada (1795-1865) i música, de Francisco Manuel da Silva (1795-1865). Es va compondre desprès de que Brasil s’independitzés de Portugal al 1822, però no va ser oficial fins el 1890.

A dia d’avui l’escoltem en els partits de futbol de la selecció brasilera arreu del món, encara que també es canta en cerimònies de caràcter patriòtic.  Àudio

Instruments musicals

A Brasil trobem molts instruments de percussió com les claves, el güiro, la sansa o la cuica i d’altres de corda com el berimbau.

Claves

Instrument idiòfon de fusta que consisteix en un parell de bastons petits que s’entrexoquen.

Güiro

Instrument idiòfon construït a partir d’una carbassa o una canya buida. Se’ls hi fan unes osques per les que s’hi passa un pal tot rascant la superfície de l’instrument.

Dansa

+info

Samba

És un ball d’origen africà.

Bosa Nova

La bossa nova és un tipus de música ballable característica del Brasil. Té un per un ritme molt marcat, un acompanyament dissonant i una línia melòdica més aviat indefinida.

Deriva de la samba i neix als barris de classe mitjana de la ciutat de Rio de Janeiro a principi dels anys cinquanta i es popularitza durant els setanta. És, per tant, un ball d’origen urbà.

Batucada

La batucada és un conjunt de dansa i música brasiler, conegut principalment pels Carnavals, que és una celebració anual que té lloc quaranta  dies abans de Pasqua i que marca el començament de la quaresma.És originària dels esclaus i esclaves procedents d’Àfrica. Es diu que amb els seus ritmes vius arribaven a una mena d’ èxtasi que els  permetia entrar en contacte amb els esperits.

Capoeira

Originàriament, la capoeira era una mena de combat però ara es considera una dansa.

Compositors destacats

Heitor Villa-Lobos

Va nàixer a Rio de Janeiro. Va aprendre música amb el seu pare, que era bibliotecari, per això també era un gran lector. Li agradava molt la música i era músic amateur. Abans que morís, Heitora ja va començar a dedicar-se a la música com a músic professional. Es guanyava la vida com a músic de cafè, tocant el violoncel.

Esports

Futbol

El futbol és l’esport més important del Brasil. La selecció brasilera de futbol sovint és considerada com la millor del món. Ha aconseguit cinc vegades el títol de campiona del món (1958, 1962, 1970, 1994 i 2002).

Brasil va organitzar el Campionat Mundial de Futbol de 1950. En aquesta edició, la selecció nacional va quedar subcampiona en perdre la final contra Uruguai.

A Brasil es va jugar la Copa del món del 2014; per això el país està  patint  una reforma per millorar la seguretat, les infraestructures  (estadis) i poder donar una bona imatge a la resta del món. Va guanyar la selecció alemanya, que va jugar contra argentina a la final. Va guanyar per 1-0. El gol es va produir a la pròrroga.  La FIFA va nombrar Pelé i Maradona (jugador argentí) els millors jugadors de futbol del  segle XX. D’altra banda, el 2016 s’hi organitzaran els Jocs Olímpics.

Voleibol

El voleibol té molts practicants i seguidors al Brasil. La selecció masculina de Brasil va vèncer en el campionat mundial de 2006 a Japó. També va estar campiona en el mundial del 2002, i ha guanyat la medalla d’or en els Jocs Olímpics d’Atenes i la medalla de plata a Beijing. La selecció femenina va guanyar la medalla de plata el 1994, la medalla de bronze el 1996 i el 2000.

Automobilisme

Brasil ha obtingut vuit campionats de  Fòrmula 1 amb Emerson Fittipaldi (1972 i 1974), Nelson Piquet (1981, 1983, 1987) i Ayrton Senna (1988, 1990, 1991). Rubens Barrichello, Felipe Massa, Helio Castroneves i Toni Kanaan són altres pilots destacats de l’actualitat.

Deixa un comentari