VENEÇUELA. República Bolivariana de…

  • ESO1, 2010-2011: Amru Quintana, Clàudia Rodríguez i Milagro Velasquez

Nosaltres vam fer Venezuela perquè al començament de curs vam cantar una cançó d’aquest país i perquè una de nosaltres és veneçolana. (Amru Quintana, Clàudia Rodríguez i Milagro Velasquez)

  • ESO1, 2011-2012: Khaoula Tanane , Facundo Nicolás Dieguez, Estefania Nasui , Isabel Mier i Júlia Heredia (1r ESO, 2011-2012)
  • ESO2, 2015-2016: Miquel Dalmàs

He triat Veneçuela perquè és un país que m’agrada. Quan vaig mirar la informació de la web, vaig veure molt poca informació i vaig decidir informar-me més sobre aquest país.

Situació

Bandera

El groc representa la riquesa del país; el blau, el mar, i el vermell, la sang vessada pels patriotes que van lluitar per aconseguir la independència del país. Les estrelles representen les províncies: Caracas, Cumanà, Barcelona, Barinas, Margarita, Mèrida i Trujillo. Des de 2006 hi ha una altra estrella que correspon a la nova província: Guayana.

Escut

L’escut de Veneçuela va ser aprovat pel congrés de la República el 18 d’abril del 1836 i, amb lleugeres variacions, ha arribat fins als nostres dies.

Divisió política


Veneçuela es una República federal dividida en 23 Estats. Cada estat federal té un governador, cada estat es divideix amb municipis, cada municipi té un Alcalde, un Gabinet de Directors, un Procurador, Policia y un Consell Municipal.

Moneda

Des de 1879, la moneda nacional és el bolívar. la moneda d’1 bolívar s’assembla molt al nostre euro, i es poden confondre. Si us fixeu a la foto, hi ha monedes de 25 i de 12 cèntims, i a Europa no en tenim d’aquesta fracció.

Idioma

Les llengües que es parlen a Venezuela són les llengües autòctones o indígenes (guajiro, warao, pemón, etc.) , l’espanyol (que és l’idioma oficial),  i altres llengües portades per immigrants europeus.

Història

Venezuela va ser el primer país d’Amèrica Llatina en proclamar la seva independència de la Corona Espanyola, procés que es va consolidar amb la Batalla de Carabobo (24/06/1821).

A mitjans del segle XX es va iniciar la lluita per un sistema democràtic, que es va afermar després de l’enderrocament del General Marcos Pérez Jiménez el 1958.

L’explotació petrolera de 1810 va afavorir el creixement econòmic que es va veure interromput per la crisi energètica del la dècada de 1980.

Geografia

Serralada dels Andes

Aquesta serralada s’extén des de Venezuela fins a la Patagònia (Argentina) i travessa tota l’Amèrica del Sud.

El riu Amazones

És un riu que neix als Andes i desemboca a l’oceà Atlàntic.

Salt de l’àngel

És el salt d’aigua més alt del món, amb una alçada de 980 m. Aquest salt d’aigua es troba al Parc Nacional de Canaima. Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1994. És conegut com el salt de l’àngel en honor a l’aviador nord-americà Jimmy Angel, que el 1937 el va donar a conèixer.

Llac Maracaibo

És el llac més gran d’Amèrica del Sud. De tota manera, segons algues persones, s’hauria de considerar com un mar perquè està connectat, mitjançant un estret de 54 km, amb el golf de Veneçuela. Sota les seves aigües hi ha també grans dipòsits de cru per la qual cosa el llac és el principal centre de recursos econòmics de Veneçuela.

Clima

A Venezuela hi ha diferents tipus de clima perquè hi ha les muntanyes nevades dels Andes, on hi fa molt fred, i  l’Amazones on fa molta calor.

En general, el clima de Veneçuela és càlid i plujós. La latitud té molta influència sobre el clima veneçolà, sobretot pel que fa a la temperatura: la mitjana anual es redueix només amb l’altitud.

Hi ha un altre factor que afecta el clima de Veneçuela: els vents del nord, que produeixen humitat a les costes del país.

Flora

En tenir diferents climes, hi ha una vegetació molt variada.

Una de les flors més característiques de Venezuela són els girasols. De la llavor d’aquesta flor (pipes) s’obté oli. A Venezuela la gent no es menja les pipes; se les mengen els ocells.

Gastronomia

La gastronomia típica veneçolana depèn de la zona del país d’on sigui originaria. Alguns dels plats típics de Veneçuela són:

Hallaca

Consisteix en una massa de farina de blat de moro amb brou de gallina o de pollastre i pigmentada amb achiote, farcida amb guisat de carn de porc i gallina, embolicades de forma rectangular en fulles de plàtan.

Rostit negre

El plat consisteix en un tall de carn, extret de la part posterior del cap de la vaca. El paperot , al costat del vi i el agre dolç, li dóna un to fosc i un sabor dolç. L’elaboració d’aquest plat veneçolà té moltes variacions. Cada família posa la quantitat de ingredients que li vingui de gust.

Bollo Pelón

És una mena de panet de massa de blat de moro farcit de guisat de pollastre, que es bull i es banya en una salsa. Aquest plat és típic de la cuina veneçolana i es considera un clàssic juntament amb l’hallaca.

Ciutats importants

Les ciutats més importants de Veneçuela són: Caracas, Mérida, Maracaibo, Cumaná etc.

Caracas

És la capital de Veneçuela i és la ciutat més important i la més poblada de Veneçuela. Aproximadament, té 6 millons de habitants. Es troba situada a la zona centre-nord costanera del país, a 15 km de la costa del mar Carib. Gran part de la ciutat de Caracas es troba travessada pel riu Guaire.

A Caracas pots visitar molts de llocs, però jo et recomano anar al passeig dels Próceres que és un monument veneçolà. En aquest es troben estàtues dels nobles que van lluitar per la independència de Veneçuela; també hi ha l’estatua de Posseidó, rei del mar.

També et recomano anar el Parc Miranda que és un bosc emmig de la ciutat. Està ple de diferents arbres. Hi pots fer esport o simplement fer una passejada. La bellesa del lloc és el verd per totes bandes.

Monuments característics

Escultura de la Verge de la Pau

És una colossal escultura commemorativa de la Mare de Déu situada a 11 km al sud-oest de la ciutat de Trujillo. Medeix 46,72 metres d’altura, 16 metres de ample i 18 de profunditat a la base i pesa unes 1200 tones. És  500 centímetres més alta que l’estàtua de la Llibertat (nova York, EEUU).

Música

A Venezuela són tradicionals  els ‘”cants d’enterrament” , que són cançons que es canten  als morts, el “’Ball de Cumaco”’, que es balla el dia de San Joan al ritme del tambors, i la ‘’Llora’’, que és un ball foclklòric.

Mi burrito sabanero

Autor: Hugo Blanco (Venezuela)

Con mi burrito sabanero voy camino de Belén,
Fa Fa Fa Fa Fa Fa Fa Sib Sib Sib Sib Sol Sol Fa Sol La Fa
con mi burrito sabanero voy camino de Belén.
Fa Fa Fa Fa Fa Fa Fa Sib Sib Sib Sib Sol Sol Fa Sol La Fa
Si me ven, si me ven, voy camino de Belén
Fa Fa Fa Fa Fa Fa Fa La La Sol Sol Fa Mi Fa
si me ven, si me ven, voy camino de Belén
Fa Fa Fa Fa Fa Fa Fa La La Sol Sol Fa Mi Fa

El lucerito mañanero ilumina mi sendero.
Fa Fa Fa Fa Fa Fa Fa Sib Sib Sib Sib Sol Sol Fa Sol La Fa
El lucerito mañanero ilumina mi sendero.
Fa Fa Fa Fa Fa Fa Fa Sib Sib Sib Sib Sol Sol Fa Sol La Fa
Si me ven, si me ven, voy camino de Belén
Fa Fa Fa Fa Fa Fa Fa La La Sol Sol Fa Mi Fa
si me ven, si me ven, voy camino de Belén
Fa Fa Fa, Fa Fa Fa Fa, La La Sol Sol Fa Mi Fa

Con mi potrito voy cantando,
mi burrito va trotando
Si me ven, si me ven, voy camino de Belén (bis)

Tuqui, tuqui, tuqui, tuqui, tuqui, tuqui, tuqui ta
La La La La Sol Sol Fa Fa La La La La Sol Sol Fa

Apurate mi burrito que ya vamos a llegar
Sol Sol Sol Sol Sol Sol Mi Mi Sol Sol Sol Fa Mi Re Do

Tuqui, tuqui, tuqui, tuqui, tuqui, tuqui, tuqui ta
La La La La Sol Sol Fa Fa La La La La Sol Sol Fa

Apurate mi burrito, vamos a ver a Jesús.

Con mi burrito sabanero…

El lucerito mañanero…

Instruments musicals

Cuatro

El cuatro és un instrument de corda pinçada de la família de les guitarres. Va arribar a Amèrica per les migracions Canàries i és molt utilitzat a les músiques folklòriques del  caribe Hispà en Països com Mèxic, Colòmbia i, especialment,Veneçuela i Puerto Rico. Vídeo.

Personatges famosos

Rafael María Baralt

Va néixer a Maracaibo el 3 de juliol de 1810. Baralt va arribar al món en ple moviment d’independència de Veneçuela, que havia estat d’Espanya durant més de 300 anys. En 1827 viatja a la ciutat de Bogotà, a Colòmbia, on comença els seus estudis superiors on obté el títol de batxiller el 1830. Rafael es va convertir en capità d’artilleria i després va arribar a ser Ministre de Guerra. A part de tot això, també era historiador, periodista, escriptor i poeta. A Espanya es va trobar un poema de quan estava a Sevilla; diu “Adiós a la patria”.

Deixa un comentari