Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà)

  • ESO1, 2007-2008:  Gemma Mas

Esterri d’Àneu és un poble de la comarca del Pallars Sobirà (Catalunya).

Paisatge

Esterri d’Àneu és un poble de muntanya situat a la comarca del Pallars Sobirà, a Catalunya. Està situat en una vall bastant grossa, on no només hi ha Esterri, sinó també altres pobles.

Vivendes

Les vivendes estan fetes amb pedra. Les façanes són de pedra vista i les teulades estan fetes amb lloses de pedra de pissarra.

Transports

Una cosa curiosa del transport és que no hi ha cap semàfor en tot el poble. El transport s’ha de fer bàsicament per carretera i, tot i així, aquestes no estan gaire bé.

Gastronomia

  • La girella (a la foto). Es posen tots els menuts del xai i es couen una mica. L’estómac es neteja i es bull juntament amb els menuts del xai. Quan es té tot preparat, es posa arròs, com si fessis una botifarra, i s’omple dels menuts del xai. Quan es té tot preparat, agafes una agulla i es cus i es bull tot junt. Quan ho tens farcit, es talla a rodanxes. Al mateix preparat però sense arròs, s’hi afegeix carn picada i es fa una cosa que es diuen garroles. Es pot menjar fregit o arrebossat.
  • La vianda o escudella aranesa. És un trosset de xai secat i salat, amb un tros de cansalada, una botifarra blanca i una botifarra negra. Es posa a bullir tot junt. Quan està tot bullit s’hi posa col tallada petita, patates, un grapat d’arròs, una mica de fideus i mongetes o cigrons, i al caldo s’hi posa sagí -que és greix del porc que es deixa fer ranci, es sala i es fa com un pa-.

Festes i tradicions

El diumenge de la segona quinzena d’agost es celebra la Festa major i es fan un seguit de balls i activitats. Primer, abans de que es balli l’Esquerrana es fan un seguit de balls, però també es preparen activitats pels més petits, com gincames, guerres d’espuma, etc.

Dansa

L’Esquerrana

És una dansa tradicional d’Esterri d’Àneu, una població del Pallars Sobirà, una comarca de Catalunya. Es balla el matí del diumenge de la festa major del poble, a l’agost. A la tarda es fa un partit de futbon de casats constra solters. Normalment guanyen els sorters perquè són més joves, però els casats fan prou bon paper!

És un ball en el que hi pot participar tothom, sempre que es faci en parella. El ball es desenvolupa de la següent manera. A davant de tot s’hi posa un home (a qui diuen Sevilla) amb la seva parella, i tot darrere, totles les altres parelles que volen participar en el ball. Els nois es posen a l’esquerra i les noies a la dreta. Abans d’iniciar el ball es fa un galop de cortesia, tan llarg com parelles hi hagi Quan la parella torna al lloc d’on ha sortit davant la cobla, s’atura el galop i les parelles es posen davant per davant a punt d’iniciar el ball. Les noies fan dos passos petits cap a la dreta i puntegen; els nois, que porten la mà esquerra darrere l’esquena, fan 2 passos petits i puntegen. Quan cada membre de la parella torna a estar davant per davant, el noi agafa a la noia per l’espatlla i la noia agafa el noi també per l’espatlla. Donen voltes cap a la dreta i cap a l’esquerra, i el noi desplaça la noia cap a la parella de la dreta, i així successivament fins que la noia es troba amb la seva parella inicial. El ball s’acaba fent un altre galop de cortesia.

Si voleu veure com es balla, vegeu el vídeo.