ALEMANYA

  • ESO1, 2007-2008: Clara Corominas.

En el nostre viatge a Alemània amb la meva família vam poder veure i sentir com afinaven l’orgue nou de Leipzig, i també vam poder veure l’orgue antic. (C.C)

  • ESO1, 2013-2014: Adellatif  Khadoumi i Ricard Gou

He triat Alemanya perquè té molts compositors importants i perquè l’any passat hi vaig anar amb la meva germana i la meva mare per veure el meu tiet que treballa allà. (A.K)

Voldria fer Alemània perquè tenia un amic que hi va anar a viure. (R.G)

  • ESO2, 2015-2016: Ilham Bendoumou i Tibi Pasca

Jo he triat aquest país perquè te molts compositors inportants (TP)

Jo he triat Alemanya perquè es un pais on m’agradaria anar. Apart, vull aprendre coses noves que no sé com els compositors que hi ha hagut, quina és la gastronomia i altres coses importants. (B)

  • ESO2, 2015-2016: Sònia Llorens

Els compositors alemanys més importants alemanys del barroc són: Johann Sebastian Bach i Georg Friedrich Händel. Els dos són de l’epoca del barroc i van néixer el mateix any, el 1685, però Händel va morir 9 anys més tard que Bach. Un altre de molt conegut, també, és Beethoven. Així que he triat aquest país perquè hi ha molts compositors famosos i perquè és un lloc on m’agradaria anar de vacances.

Situació

Bandera

L’origen dels colors de la bandera, negre, vermell i groc (or) es troba a l’època de les guerres contra Napoleó l’any 1813. El color negre simbolitza la servitud. El vermell, la sang que es vessa a les batalles, i el daurat, la llum de la llibertat.

Escut

L’escut d’Alemanya està format per un camp groc i a sobre, una àliga reial de color negre, amb les ales esteses i el bec obert.

Divisió política

Alemanya està dividida en 18 estats federals. La capital és Berlín.

Moneda

El marc era la unitat monetària que s’utilitzava a Alemanya abans de la implantació de l’euro. Derivava d’una antiga unitat de pes del mateix nom, equivalent a 8 unces d’or.

Idioma

La llengua oficial de l’Estat és l’alemany. Pertany al grup de les llengües germàniques. Hi ha diverses variants dialectals, que corresponen a les diverses regions culturals del territori. També és una de les llengües més importants del món i la que té més parlants a la Unió Europea. Els principals països on es parla són Alemanya, Àustria, una part de Suïssa i alguns pobles fronterers de Bèlgica.

Fauna

Els mamífers més comuns són el cérvol, el senglar, la mostela, el teixó, el llop i la guineu. Entre els rèptils hi una serp verinosa, l’escurçó. Pinsans, oques i altres aus migratòries creuen el país en grans grups. A les aigües costaneres del mar del Nord i del mar Bàltic, es troben peixos com l’arengada i el bacallà, mentre que en els rius hi ha carpes, peixos gat i truites comunes.

Flora

El 31% del territori està format per boscos. Dos terços d’aquests boscos estan formats per pins i altres coníferes, La resta són espècies de fulla caduca com ara el bedoll, el roure i la noguera.

Gastronomia

  • Esmorzar. Els habitants d’Alemanya solen esmorzar entre les 6:00 i les 9:00. Un dels esmorzar més típics és pa amb melmelada, embotit, mel, formatge, acompanyat de té o cafè.
  • Dinar. Els alemanys solen dinar un plat calent i una gran varietat de pastes i cafè.
  • Sopar. Els habitants d’Alemanya, generalment, sopen entre les 18:00 i les 19:00. Els plats més típics són: panets amb formatge o embotit o bé un plat calent com el Kassler.

Kassler

Nudel

És un a dels plats més típics d’Alemanya. Són unes boles que poden estar fetes de diferents maneres, però la recepta més popular seria: llet, rovell d’ou, patates, mantega, ceba i pa. Després de barrejar tots aquests ingredients hem de fer boles de massa i les courem amb aigua calenta. Aquest plat sol anar acompanyat de plats dolços i salats, o fins i tot, postres.

Embotit

Uns dels productes més típics d’Alemanya són les cerveses i les salsitxes. A Alemanya hi han molts tipus de salsitxes o Frankfurts, ja que a Alemanya és un país on l’embotit és molt famós.

Música

Compositors

Bach i Händel són dos dels compositors alemanys més coneguts del barroc. Van néixer al mateix any, el 1685, però Händel va morir nou anys més tard que Bach.

Bach es va casa i va tenir fills, però Händel no. El primer giarebé no va viatjar, però el segon, si. Fins i tot, HÁndel, que va viure a Londres i va tenir molt d’èxit a Anglaterra, va obtenir la nacionalitat britànica.

Bach va aprendre música del seu pare, i Händel, en una acadèmia. Tots dos van tocaven l’oboè i l’orgue.

Bach va quedar orfe als deu anys, i Händel, als dotze.

Johann Sebastian Bach

Bach va néixer el 1685 a Eisenach, però va viure a Leipzig des de 1723 fins a la seva mort. Al costat de l’església de Sant Tomàs d’aquesta ciutat hi ha una escultura que rendeix homenatge a Bach, ja que ell hi va treballa uns anys donant classes de música a nens i composant cantates, oratoris i música per a orgue per a les cerimònies religioses, i també música instrumental. Bach tocava el clavicèmbal, però sobretot es dedicava a l’orgue.

Va morir als 65 anys.

Georg Friedrich Händel (Haendel)

Händel era un compositor alemany del Barroc. A la seva família no havia cap músic. Va néixer el 23 de febrer del 1685 i va morir a Londres el 14 d’abril del 1759 quan tenia 74 anys. No es va casar.

Va viatjar a diversos països: Itàlià (on va visitar diverses ciutats importats com: Roma , Venècia , Florència, Nàpols i Siena) i Anglaterra, on s’hi va quedar a viure. Per això part de les seves composicions vocals són en anglès.

Va compondre obres en tots els gèneres practicats en aquell temps. Entre d’altres, va compondre l’oratori “Judes Macabeu”, basat en un personatge de l’Antic Testament de la Bíblia.

  • Història de la Família Macabeus. Vídeo 1 (primera part) – Vídeo 2 (segona part).
  • Audició: Fragment “See, the conqu’ring Hero Comes” de l’oratori Judes Macabeu.

El seu catàleg d’obres s’indica amb les inicials HWV (de “Händel Werke Verzeichnis”, que en alemany vol dir “Catàleg d’obres de Händel).

Allemande – Allemanda – Alemanda

És una dansa  del temps del Barroc que es ballava en parella. Vídeo.

Sembla que prové d’Alemanya i que es va començar a ballar en el s. XVI. Va acabant essent molt popular a la cort francesa del temps del barroc. La música era de tempo moderat i com a obra musical va acabar formant part de la suite, una forma musical de gènere instrumental.

El lied

És una cançó típica dels països germànics. Els lieder (plural de lied) van ser estrits per a veu solista i piano. Les primeres composicions van sorgir durant el classicisme i va ser una forma molt popular durant el romanticisme. Les van escriure compositors alemanys i tots els lieder tenen un text en alemany. Franz Schubert és un dels compositors de lieder més famós.

Himne

Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=rJWUseVRlk4

Das Lied der Deutschen o Das Deutschlandlied (La cançó d’Alemanya) és l’himne del país. La lletra va ser escrita per August Heinrich Hoffmann von Fallersleben el 1841, amb la música Joseph Haydn.

…des del riu Mosa fins riu Niemen,/ des del riu Adigio fins el Belt, / Alemanya, Alemanya sobre tot…

… vi alemany y cançons alemanyes / seran sempre estimades / a tot el món…

… i ens inspiraran gestes nobles 7 tota la nostra vida…