GRÈCIA

  • ESO, 2008-2009: Sara Birulés i Anna Coll
  • ESO, 2013-2014: Laia Farrés, Sara Font, Júlia Mas i Biel Coromines. Martí Vidal

Jo vull fer Grècia perquè és un dels meus països preferits. Sempre m’ha cridat l’atenció. Això és degut a que el meu antic director, el Sr. Llorenç, en les sortides  que ens acompanyava, es disfressava per explicar-nos històries o llegendes; normalmente eren sobre Grècia. També perquè el meu oncle té molts de llibres sobre història i crec que puc aportar informació sobre les llegendes. (Laia Farrés)

A mi m’agradaria fer Grècia perquè es un país que m’agradaria visitar encara que no hi tinc cap familiar  ni conec a ningú que hi visqui. Crec que la cultura, la gastronomia, la historia es força igual de la nostra, però no en sé gaire informació i tampoc en sé gaires coses sobre aquest país. (Sara Font)

M’agradaria fer Grècia perquè és un país que té una cultura interessant. No tinc cap familiar allà i ningú que hi hagi anat, però m’agradaria poder-hi anar per veure com s’hi viu. (Júlia Mas)

Jo vull continuar Grècia perquè m’agrada i a més i tinc una mica de d’idea perquè sempre n’he sentit a parlar. Els Grecs van començar el comerç i té molts déus. Això vol dir que té mitologia i llegendes, i segur que també tindrà cançons tradicionals. (Biel Coromines)

 

Situació

20070717klphisuni_25gessco1.png grecia2.gif grecia531.gif

Grècia (oficialment República Hel·lènica) és una república del sud-est d’Europa, a l’extrem meridional de la península Balcànica. Limita al nord amb Albània, la República de Macedònia i Bulgària, a l’est amb Turquia i amb la mar Egea, al sud-est i al sud amb la mar Mediterrània i a l’oest amb la mar Jònica. La capital és Atenes.

+ info

Clima

El clima de Grècia és mediterrani i presenta hiverns suaus i humits i estius càlids i eixuts. Les temperatures rarament hi són extremes , tot i que a l’ hivern la neu cau a les muntanyes i ocasionalment fins i tot a Atenes.

Al nord del país predomina el clima el clima del tipus continental, bastant rigoròs als hiverns i temperat a l’ estiu en tota la resta de Grècia.

La temperatura mitjana a l’hivern és una mica inferior als 10ºC, però ascendeix a l’estiu fins als 25 ºC.

Si s’exceptuen les zones muntanyoses, predomina el clima mediterrani, que es distingeix per la definitud del seu aire i la qualitat lluminosa del cel.

Les precipitacions són relativament abundats al nord i a la costa oriental

+ info 1
+ info 2

Bandera

Escut

Paisatge

El país consisteix en un gran nombre d’illes i arxipèlags. Grècia té més de 14.880 km de costa. Bona part del territori és muntanyós, sec i rocó,s i nomes té un 28% de terreny cultivable. A la Grècia occidental hi ha llacs i aiguamolls.

Gastronomia

La cuina grega neix de la tradició mediterrània i per la seva situació, també compta amb influències influències d’Orient Mitjà, Turquia i els Balcans. Són característics la moussaka, el ragú de xai passant pel formatge feta o el pa de pita.

A Grècia també es mengen petits platets que s’anomenen meze, sucats amb salses com la tzatziki; pop a la graella, peixet petit, formatge feta, dolmades (arròs, panses i grans embolicats en fulles de vinya), diversos llegums, olives i formatge.

El seu ingredient estrella és l’oli d’oliva, base fonamental en la majoria dels seus plats. Prové de les oliveres que es conreen en el seu territori.

Entre els platets dolços, hi ha el galaktoboureko, begudes com l’ouzo i una gran varietat de vins.

Depenent de les diverses regions, la cuina grega és diferent de la del continent. També hi ha diferències culinàries entre les illes gregues.

Vestits típics

El foustanella / tsolias el fan servir els diplomàtics i guerrers. Aquest vestit va ser declarat la roba tradicional pels homes que es troben en les zones muntanyoses i es va portar principalment en les parts centrals i meridionals de Grècia.

El vraka es va portar amb algunes variacions en totes les illes del mar Egèu. És el vestit típic clàssic dels homes de Vraka.

El karagouna és el famós vestit femení de la Tesàlia, a la Grècia central, Karagouna. Es tracta d’un vestit de núvia de colors lluents que simbolitza la riquesa de la vall de Tesàlia.

El desfina és un vestit camperol de les dones de la regió Fokida de Grècia.

Les dones de Creta duen pantalons, com també ho fan moltes dones del Sud de Grècia.

+ info

Transports

Aquesta és una entrevista que li he fet a la meva mare. És de quan vam anar  amb ase per Santorni, una de les illes gregues més boniques i turístiques, a principis de l’estiu del 2009. Jo hi vaig anar però com que d’axó ja fa temps he decidit preguntar-li. Bruna Caula (1r ESO, 2013-2014)

En què consistia l’activitat d’anar amb ase?

En un viatge en creuer per les illes gregues varem fer una excursió a Santorini i varem visitar l’illa a peu. Per tornar al port varem decidir anar-hi amb els ases.

Vareu recórrer molta distància?

D’es de Firà, que és la part alta de l’illa, fins el port hi ha uns 580 esglaons i aquests ases es fan servir des de fa moltíssims anys per fer exclusivament aquest recorregut. La distància no és molt llarga però el desnivell és molt gran. Sempre m’he preguntat perquè no els vam agafar de pujada…

De qui va ser l’idea?

Tu hi volies tant si com no. A mi em feia un cert respecte perquè el pendent era molt pronunciat i els ases, entre les caques i les pedres, no paraven de patinar.

En guardes alguna foto?
Existeixen, però no les guardo jo. En una hi anava el teu germà i el teu pare, i a l’altra, tu i jo.

Hi ha alguna cosa que vulguis afegir?
Vaig sentir que era una turistada, però tots quatre ens ho vam passar genial!

Mitologia

Els déus grecs de l’antiguitat tenen lligams familiars entre ells, de manera que es pot fer un arbre genealògic. En les seves primeres generacions tenim:

  • Zeus. És el pare dels déus i qui dirigeix els altres deus. Controla el cel i la pluja.
  • Posidó. Germà de Zeus, és el segon deu més important. Controla el mar i els oceans i tots els ésser que hi viuen.
  • Hèstia. Germana de Zeus, és la protectora de la llar i el foc.
  • Demèter. És germana de Zeus i mare de la Persèfone. És la deesa dels qui viuen del camp.
  • Hera. Germana i alhora esposa de Zeus, és la protectora dels parts i protegeix els drets de les dones casades.

Zeus va tenir fills amb Hera, la seva esposa.

  • Ares. És el déu de la guerra. Va tenir una aventura amb Afrodita -filla d’Urà i Gea-, deessa de la bellesa.
  • Hefest. Fill de Zeus i Hera, també és l’espos d’Afrodita.

Però també en va tenir fora de del matrimoni, fruit de les seves aventures.

  • Àrtemis. Filla de Zeus i Leto. És la protectora dels animals salvatges.
  • Hermes. És fill de Zeus i la seva amant Maya, és el missatger dels deus.

Monuments

Grècia té molts monuments històrics com:

  • Teatre d’Epidaure. És un dels molts teatres grecs de l’antiguitat que resten dempeus i és un dels més ben conservats. Va estar construït per Policlet el Jove a la fi del segle IV aC. per acollir les Asclepeia, que era un concurs en honor del déu Asclepi (protector del metges). En la seva construcció es va utilitzar un desnivell natural del terreny de 24 metres per edificar una petxina de 120 metres de diàmetre. En total podia aallotjar fins a 15.000 espectadors. +info: imatges
  • Temple de Zeus. Aquest colossal temple és el més gran de Grècia. Es van trigar més de 700 anys en finalitzar-lo. Tenia 104 columnes corínties de 17 metres d’altura de les quals només queden 15. Al seu interior es va col·locar una estàtua gegant del déu Zeus, en or i ívori.
  • Temple de Poseidó. Està situat al cap de Sounio, a pocs quilòmetres al sud d’Atenes a Grècia. El que més crida l’atenció és el marbre blanc d’aquesta edificació, que contrasta amb el blau del cel i del mar. El temple està dedicat a Posseidó, déu grec dels mars i oceans.

Instruments tradicionals

El instrument tradicional és el bouzouki. És un instruments de corda pinçada amb la part del darrera és plana com la de la guitarra.

Cançons tradicionals

En aquest enllaç podràs obserbar la lletra d’alguna cançó grega traduïdes en castellà, si vols també hi ha la partitura de la cançó.

Dansa

A Grècia hi ha el sirtaki, que és una dansa tradicional grega que en aquesta llengua té un altre nom: el Chasaposervico. A la pel·lícula “Zorba el grec” es veu com es balla, encara que en la realitat és força més complicada.  + info

Deixa un comentari