TANZÀNIA

  • ESO1,  2009-2010: Daniela Centelles.

He triat el continent africà perquè no en sé quasi res de les seves tradicions, fauna, flora, costums, etc., i amb aquest treball pretenc aprendre totes aquestes coses. I compartir-les amb vosaltres. De tots els països de l’Àfrica negra, em centraré en Tanzània.

  • ESO1, 2013-2014: Pol Bordas
  • ESO2, 2015-2016: Camil·la Adrian

He escollit aquest país perquè el meu germà és d’allà i m’agradaria saber més coses. També perquè com que està molt lluny, les tradicions són molt diferents a les nostres i poden ser molt intaresants. I també m’interesen molt la música i les danses.

Situació

Tanzània és un país situat a l’Àfrica Oriental. Al nord limita amb Kènia, a l’oest amb Ruanda, Buanda, la República Democràtica del Congo, al sud amb Zàmbia, Malawi i Monçambic i a l’est amb l’Oceà Indic. Aquest país té una superficié de 945.087 Km quadrats i la pòblació supera els 35 milions d’habitants.

Mapa polític

Tanzània està dividida en 30 regions, sis que les quals són illes.

Idioma

L’idioma oficial és el suahili.

Bandera

La bandera va ser adoptada el 1964.Deriva de la bandera de Tanganyika i de la bandera de Zanzívar.
Està dividia diagonalment per una banda negra amb vores grogues a la cantonada inferior. El triangle és verd i el triangle inferior és blau. El color verd simbolitza l’agricultura; el blau, l’oceà Índic; i el negre, el color de la majoria de la població.

Escut

Té una fomra ovalada que simbolitza els escuts dels guerrers nadius. La torxa simbolita la llibertat; les faixes ondulades, els mars, els llacs i la terra; l’home i la dona, la cooperació per al progrés del país.

A la part infoerior hi trobem la muntanya més representativa del país: el Kilimanjaro.

Moneda

La moneda actual de Tanzània és el xíling tanzà.

Flora


La vegetació més típica de Tanzània és el miombo. Està formada per pastures i arbustos. El miombo cobreix una tercera part del territori.
Els canyars i pastures amb denses selves de manglars han estat convertits, majoritàriament, en parcs nacionals i reserves de caça.
També hi ha moltes palmeres datileres silvestres, figueres gegants, baobabs, tamarindes, arbres de caoba, acàcies i falgueres.

Geografia

Kilimanjaro

Fa 5.895 metres i és la muntanya més alta d’Africa. És d’origen volcànic. Està situada a la frontera entre Tanzània i i Kenya, prop de la línia de l’equador.

Parc natural de Ruahana

És un dels parcs naturals de Tanzània. El nom prové del riu Ruahana que l’atravessa. Aquest parc té 13.000 Km quadrats i està situat a uns 900m per sobre del nivell del mar.Està lluny de les rutes turístiques típiques. Per tant, això vol dir que té pocs visitants. Es poden fer rutes a peu. El 1910, sota el govern alemany, va ser declarat zona protegida.Té una gran població d’elefants.

Fauna

Búfal

Gos salvatge

El gos salvatge africà és de mida mitjana; només es troba a Àfrica, especialment a les sabanes i zones lleugerament boscoses.

Mustel·la

Se’n troben a les parts central i oriental d’Àfrica.

Economia

L’ economia de Tanzània es basa en la agricultura.

Gastronomia

El plat més popular és l’ugali (veieu foto), una massa de blat de moro, farina i aigua. A l’interior del país podem trobar carn, que se sol fer a la brasa, sobretot filets de búfal, nyu i antílop. Però també es consumeix carn de porc, pollastre, vaca i xai. A les zones costaneres hi trobarem molt de marisc.

Instruments musicals

Djembé

Hi ha una gran varietat de tambors construïts de diverses formes, mides i materials, com els tambors iuca, construïts amb troncs buits amb una membrana i en tres mides, i el djembé, en forma de copa i amb una membrana. A vegades, al seu voltant s’hi col·loquen uns làmines metàl·liques amb petites anelles per enriquir la seva sonoritat.

Sansa

Consisteix en una sèrie de làmines metàl·liques col·locades sobre la tapa d’una caixa de fusta buida que actua com a caixa de ressonància. Es subjecta amb les mans i es pincen les làmines amb els polzes.

Balafó

És una espècie de xilòfon que té carbasses com a caixes de ressonància. Pot tenir entre 17 i 23 làmines de fusta de diferents mides. Segons el material amb què està contruït i el so que produeix, el classifiquem en el grup dels instruments idiòfons de fusta de so determinat. Escolteu com sona: Vídeo.

Danses

La dansa i el ball a Àfrica sempre van unides amb els cants, encara que hi hagi tantísima varietat, sempre que escoltes música és quasi segur que hi ha algú que està ballant. Les danses tradicionals estan íntimament relacionades amb les fases de la terra (canvis d’estacions, desastres naturals…) i amb les fases de la vida (naixements, matrimoni, mort…).

Deixa un comentari