Verges (Baix Empordà)

per Clara Sant (ESO1, 2007-2008)

És un poble català que es troba a la comarca del Baix Empordà, que està situat a 15 km. de la desembocadura del riu Ter.

Paisatge

Com a poble empordanès, el paisatge dels voltants de Verges és planer, i a les ribes del riu Ter hi ha arbres com pollancres i plàtans.

Gastronomia

Els menjars típics de l’ Empordà, la comarca on està situat el poble de Verges, són la botifarra dolça i, per Setmana Santa, els brunyols.

Festes i tradicions

Dansa de la mort

L’any passat el dia de Dijous Sant el vespre vaig anar a Verges a veure una processó de Setamana Santa en la que es ballava la Dansa de la mort, que és una dansa molt antiga que feien a Verges. El problema més gros que hi ha és que hi va moltissima gent a veure aquesta processó i com que s’apilona, no et deixa veure gaire bé la dansa.

Aquesta dansa està representada per quatre personatges que quan sona el timbal salten i ballen d’una manera molt curiosa. Són tres nens i un noi que porten un vestit de drap negre i una careta damunt dels quals hi ha pintat amb blanc els ossos d’un esquelet i una calabera. El noi porta una dalla i una bandera negra amb una inscripció; un dels nens porta un rellotge gran que tota l’estona asssenyala amb el dit, i els altres dos un platet amb cendra que també assenyalen continuament. Vegeu el següent vídeo on s’expliquen els símbols que porten els personatges que ballen la Dansa de la Mort.

Quan sona el timbal, que sona continuament, el noi fa un salt i giravoltes mentre els nens giren i es tomben. Aquesta dansa sempre repeteix el mateix, però fa molt efecte perquè es balla pels carrers foscs i estrets de Verges. Vegeu el següent vídeo i veureu els passos d’aquesta dansa.

Músics il·lustres

El canta-autor Lluís Llach va néixer a Verges i és el personatge més representatiu del poble.