XINA

  • ESO1, 2009-2010: Blanca Bastit i Carla Santiago.

Hem triat fer Xina perquè creiem que és un país on tot és diferent de les altres cultures, des dels costums, l’idioma, el menjar i, sobretot, la música.

  • ESO1, 2011-2013: Arnau Bataller, Adrià DíazRaul Gutierrez, Pop Palop i Marc Serra.

Hem triat Xina perquè ens atrau la seva cultura, la seva música, el menjar típic, les seves festes. A més a més, ens atrau molt la seva tecnologia: a la Xina tenen una tecnologia molt avançada.

  • ESO1, 2013-2014: Elisenda Nadal, Lluna Valls i Pol Bordas

M’agradaria fer Xina perquè conec gent que hi ha estat i m’han ensenyat coses molt interessants sobre aquest país. N’he vist fotos, pel·lícules, vídeos… i trobo que és un país molt interessant i m’agradaria continuar coneguent més coses. (Elisenda)

Com que he anat a la Xina, trobo que és un país molt interessant, bonic i amb uns paisatges espectaculars. Té escultures, estàtues, i obres de art molt maques. També em fa molta il·lusió fer-lo perquè la meva germana és d’allà. (Lluna)

  • ESO2, 2015-2016: Pep Benítez

He triat el país de Xina perquè és un país molt gran i m’agradaria saber la cultura, els aliments, les festes tradicionals, els tipus de habitatge…

Situació

És el quart país amb major extensió territorial, després de Rússia, Canadà i Estats Units d’Amèrica .

Bandera

El color vermell de la bandera de la República Popular de la Xina simbolitza la Revolució. Les cinc estrelles grogues de 5 puntes simbolitzen la unitat del poble revolucionari sota la direcció del Partit Comunista de Xina, representat per la falç i el martell que hi ha dins de l’estrella més gran.

Escut

L’escut de Xina és un emblema de format rodona, de color vermell i groc, com la bandera estatal; el vermell simbolitza la revolució i el groc, els raigs del sol.
Conté la representació de la porta de Tiananmen, que serveix d’entrada a la Ciutat Prohibida de Pequín, amb les cinc estrelles de cinc puntes de la bandera a la part de dalt, la superior més grossa que les altres quatre que l’envolten.

Moneda

El renminbi és la moneda de la Xina des de la revolució comunista de 1949 i la creació del Banc Popular de la Xina com a banc central xinès. El nom més conegut és iuan que significa rodó.

Divisió territorial

Geografia

Hi ha cinc serralades que destaquen i una d’elles es l’Himàlaia on hi ha l’Everest, la muntanya més alta del món (8.848 m. d’alçada).L’Himàlaia té una longitud de 2.600km i una amplada de 350km. És una serralada que engloba quatres països: Butan, Xina, Nepal i Índia.

Clima

Xina és un país amb clima plujós i humit. Degut a això la seva gastronomia és molt rica i diversa. Per les diferències climàtiques que té aquest país, es poden diferenciar tres zones:

Per les diferencies climàtiques que té aquest país es poden diferenciar tres zones:

  • La monzònica de l’est: amb rius i planes.
  • La seca del nord-oest: amb grans prats.
  • La del fred altiplà : amb una latitud mitjana de 4.000 m.

Flora

A causa de la varietat de clima hi han nascut moltes especies de vegetació i de animals (més de 4000 espècies de vertebrats).

Camí entre bambús Bambú

Els bambús constitueixen part de la subfamília de les bambusòidies, amb més de 100 gèneres i unes 1500 espècies. N’hi ha d’autòctons de l’Àsia, Amèrica, l’Àfrica i Oceania, que es poden adaptar a nombrosos climes.

Fauna

Ens agradaria ressaltar dos animals molt especials: l’ós Panda Gegant i el tigre del sud de Xina, que estan en perill d’extinció. De tigres s’estima que en queden entre 20 i 30 salvatges, i n’hi ha 75 en els zoos de tota Xina. L’ós Panda només viu a sud-oest del país.

Gastronomia

L’arròs és l’aliment principal de la població xinesa, sobretot a les zones rurals més pobres. Normalment es menja arròs perquè és un país on plou molt i l’arròs necessita molta aigua. Gràcies a l’aigua i a la pluja es conreen grans camps d’arròs.Es fan servir uns palets llargs com a estris de coberteria per menjar arròs i altres aliments sòlids. I en comptes d’un plat, es serveix en un bol. +info: vídeo

Idioma

A Xina esparlen molt dialectes però els principals són: xinès mandarí, el uigur, el kazajo i el kirguís. L’idioma mongol també és molt comú. Finalment, al sud Xina els idiomes que es parlen són el birmà o el tai.

L’escriptura xinesa està basada en l’ús dels signes propis anomenats caràcters xinesos. Aquest sistema d’escriptura, d’origen logogràfic i similar en aquest sentit als sistemes maia i egipci, és un dels trets més distintius de la cultura xinesa.

Un logograma és un grafema, unitat mínima d’un sistema d’escriptura, que per si sol representa una paraula o un morfema. Això contrasta amb altres sistemes com ara els alfabets, els “abjad” o els sil·labaris, on cada símbol representa en primer lloc un so o una combinació de sons. (VKP)

Religió

La Xina és un país amb moltes religions. Les principals són: taoisme, confusionisme, budisme, cristianisme, islamisme, entre altres.

Construccions característiques

La gran muralla xina

Fins fa poc es creia que tenia una llargada d’uns 8.851,8 quilòmetres, però fa poc s’ha descobert que és 2.500 quilòmetres més llarga. + info

Es va construir per defençar-se dels atacs dels pobles del nord, i es va fer en tres etapes.

La Ciutat Prohibida de Pekín


La Ciutat Prohibida va ser el palau imperial xinès des de la dinastia Ming fins al final de la dinastia Qing. Es troba al centre de la capital, Pequín. Actualment és el Museu del Palau. Durant gairebé 500 anys va ser la llar dels emperadors de la Xina i la seva cort, així com centre cerimonial i polític del govern xinès. S’anomena ciutat prohibida perquè només hi podien entrar l’emperador amb la seva família i la gent que els servia. Els edificis estaven protegits per una muralla, alhora que els aïllava de l’exterior.

Veieu el detall d’una de les entrades i la muralla que la protegeix a la següent foto.

Música

És totalment diferent a la de les cultures occidentals.

Instruments de corda

Pi-PaVídeo ErhuVídeo YangqinVídeo

Cançó pop actual

“El camí de la seda”. Vídeo

L’òpera xinesa

L’òpera xinesa es practica des de la dinastia Tang, amb el emperador Xuanzong (712-755). Ell va fundar el “Jardí de peres “, la primera companyia d’òpera que hi va haver a la Xina. La companyia estava exclusivament al servei dels emperadors Ara, les professions de l’òpera són encara trucades.

L’òpera xinesa no té res a veure amb la nostra. Canten i vesteixen d’una manera molt peculiar i diferent a la nostra. Aquí us ensenyem un vídeo de l’òpera xinesa.

Vídeo

Vestit tradicional

Els vestits típics de la Xina son el hanfu i el qipao. Tot i que hi ha gent que creu que és el quimono (aquest és el vestit del Japó)
El hanfu era la roba tradicional que feia servir l’ètnia xinesa han abans de la dinastia Qing. El hanfu va influir a la roba tradicional d’altres països, com en el quimono a Japó, el hanbok a Corea o el áo tứ thân a Vietnam.

Esports

Del 8 al 24 d’Agost del 2008, es van fer els jocs olímpics a Pequín, la capital xinesa. El lema era: “Encén la passió i competeix el somni” .

Les cinc mascotes oficials dels jocs són anomenades en conjunt com a fuwa (nens de la sort). Simbolitzen els cinc elements del Taoisme: aigua, fusta, foc, terra i metall. A més, cada mascota porta un dels cinc colors dels anells Olímpics.

Curiositats

L’horòscop xinès

L’horòscop xinès, a diferència de l’astrològic, es basa en les llunes i no en les estrelles. Segueix un cicle de 60 anys, ja que consta de 12 animals i 5 elements. Si entreu en aquesta web podreu mirar el vostre horòscop: + info

One Thought on “XINA

  1. Marta on 2010/03/10 at 23:22 said:

    Hola noies.
    Llegiu la notícia sobre la muralla Xina publicada el dia 10/03/2010 al Diari de Girona. L’enllaç directe és:
    “www.diaridegirona.cat/cultura/2010/03/10/troben-nou-tram-gran-muralla-al-centre-xina/392707.html”
    Altres notícies:
    “www.noticias.com/encontrado-un-nuevo-tramo-de-la-gran-muralla-china.129267″
    “www.abc.es/20090421/nacional-sociedad/muralla-china-extensa-pensaba-200904210642.html”
    Em penso que la notícia pot complementar el vostre treball, oi?
    Marta

Deixa un comentari