IRLANDA

  • ESO1, 2010-2011: Maria Castanyer de Montserrat

He triat aquest país perquè m’encanta el fred i m’enamoren els acantilats.

  • ESO1, 2013-2014: Lydia Boyle, Cristina Figuereda i Carmina Mas

He triat aquest país perquè els avis del meu pare eren d’allà i el meu cognom, Boyle, és irlandès (Lydia Boyle)

Jo he triat Irlanda perquè el meu germà està estudiant allà i vull saber més coses per quan el vagi a visitar i també perquè quan jo fagi 4rt d’ESO també aniré a estudiar allà. (C. Mas)

Jo he triat Irlanda perquè vull anar a viure-hi i també perquè un dels meus idols va néixer allà. (C. Figuereda)

  • ESO2, 2015-2016: Núria Haro.

Jo he triat Irlanda perquè l’any passat el meu germà va anar a estudiar-hi un trimestre i a Setmana Santa el vaig anar a visitar allà, per això crec que puc explicar moltes coses sobre aquest lloc.

Bandera

Aquesta és la bandera nacional de la República d’Irlanda. Té les tres franges verticals de la mateixa mida amb els colors verd, blanc i taronja. El verd simbolitza la illa i la població catòlica, el taronja, la població protestant i el blanc, la pau.

Escut

L’escut d’Irlanda consisteix en un fons blau amb una arpa celta daurada amb cordes platejades. L’arpa, és el símbol nacional més antic d’Irlanda, i es continua utilitzant com a símbol nacional en monedes, passaports, documents oficials del govern, etc.

Divisió política


L’illa d’Irlanda està dividida en dos estats: Irlanda (República d’Irlanda) i Irlanda del Nord (Regne Unit).
La República d’Irlanda està dividida en 4 províncies: Leinster, Connaught, Munster i Ulster, i en 32 comtats, sis dels quals pentanyen a Irlanda del Nord (Regne Unit).

Situació

Irlanda està situat al nord-oest de Europa, al nord de l’oceà Atlàntic. Tot i està situat al conjunt d’illes anomenades Britàniques, és un país independent.

Feu CLIC sobre les imatges per ampliar-les

Idioma

A Irlanda parlen duess llengües diferents: l’irlandés (també anomenat Gaèlic) i l’anglès. Hi ha unes 85.000 persones a l’Illa que parlen gaèlic. Era la llengua principal fins que a l’edat mitjana els anglesos van conquerir l’illa. Des de 1922, els idiomes oficials d’Irlandaes  són l’anglès i l’irlandès (gaèlic irlandès).

Moneda

Actualment, la moneda d’irlanda és l’euro perquè des del 2005 pertany ala Unió Europea (UE). Normalment, tenen l’arpa irlandesa en una cara de la moneda.

Paisatge

Flora

Degut al clima humit i oceànic i a la desforestació hi ha sobre tot molts prat i amb trèbols, que són el signe del país.

Fauna

Irlanda hi ha bastants tipus d’animals. Hi predominen les grans colònies d’aus marines en els acantilats i les gineus (veieu foto inferior)  i els hurons en els camps. És destacable l’absència de rèptils.

Història

Temps era temps que el nivell del mar va augmentar fins que Irlanda es va separar de la Gran Bretanya.
En els seus origens, els primers pobladors d’Irlanda (els gaèlics) eren nòmades, vivien com a caçadors i recol·lectors. Feien servir eines de pedra. Més tard evolucionen i es fan sedentaris. És quan arriba l’agricultura. També creen eines noves i tene cura d’animals. S’inicia la ramaderia. Cap al segle 2000 a. C comencem a construir grans santuaris, monuments i tombes.

L’any 250 a.C arriben els celtes a Irlanda. Els celtes eren diferents grups que vivien distribuïts per tot Europa. Es movien pel continent i anaven deixant fets importants de la seva cultura a cada lloc. Van passar per Irlanda, Escòcia, Gales, l’illa de Man, Cornualles, Anglaterra, Galícia i alguna part del Nord d’Itàlia.

Cap a l’any 830 van arribar els víkings a Irlanda. Eren un grup que provenia d’Escandinàvia. Thorgest va ser el primer víking que va intentar fundar un regne irlandès però va ser assassinat anys més tard. Temps després els víkings van tornar a desembarcar a Dublín, però els gaèlics els van derrotar. Després es presenten els anglesos, que guanyen als gaèlics i dominen tota l’illa. Als segles següent fracassen diferents rebel·lions dels gaèlics, fins que al 1999 es construeix el primer govern autonòmic a Irlanda de Nord.

Gastronomia

L’ingredient principal de la cuina irlandesa és la patata.

Irish Stew

Un dels plats més tradicionals és l’estofat irlandès (Irish Stew). És un estofat elaborat amb carn de xai, patates, cebes i julivert. Es podria dir que és el plat nacional de la cuina irlandesa.

Les begudes irlandeses són la cervesa negra (cervesa Guiness) i el cafè irlandès.

Ciutats importants

Killarney

Es situa al sud-oest de Irlanda. És una ciutat petita, però molt popular per la Catedral de Santa Maria (va ser ampliada perquè un incendi la va perjudiciar) i per els parcs d’atraccions. Hi ha molta vida nocturna i música. Allà hi ha el primer parc Nacional que van posar a Irlanda, on pots disfrutar de boscos i llacs. És un parc amb molta expansió, incluient-hi grans boscos i llacs. Té una gran importància internacional.

Kilkenny

Situada al sud-est de Irlanda. És molt popular pel Castell de Kilkenny que està en un terreny elevat al Riu Nore. En aquest castell hi va viure la família Butler, temps molt passats.

Aquesta ciutat ha perdurat des de fa 400 anys i té una gran història medieval molt gran.

Dublín

És la ciutat més gran i la capital d’Irlanda. Hi ha museus i esglésies interessants per anar-hi. També hi ha molts parcs i restaurants. És popular perquè quan vas pel carrer, et trobes cada porta pintada d’un color.

Llocs per visitar a Dublín

Presó de Kilmainham

És una antiga presó ubicada al barri de Kilmainham de Dublín. Ara és un museu molt important ja que aquí van empresonar molts dirigents de les revoltes.

El Temple Bar

És una zona del centre de Dublín. Hi ha molts locals: “pubs” i bars amb diferents tipus de menjar i begudes. Un d’aquests pabs es diu, precisament, Temple Bar. Allà s’hi concentra la vida nocturna. Es un lloc molt famós sobretot per la gent jove.

Galeria Nacional d’Irlanda

És on es guarda la col·lecció Nacional de l’art Irlandès i també mostres de l’europeu. Va ser construïda al 1854 però no la van obrir al públic fins deu anys després i l’any 1962 la van ampliar. Hi ha 14000 obres d’art. També hi ha dibuixos, impresos, i algunes escultures i mobles.

Trinity College i la Universitat de Dublín

La Universitat de Dublín es considera la universitat més antiga d’Irlanda. Va ser creada l’any 1592 seguint l’exemple de les universitats d’Oxford i de Cambridge (Anglaterra).

La Trinity College és una escola dins del mateix campus, on hi han molts edificis i grans patis pels estudiants.

Dins del complex hi ha la Biblioteca Nacional d’Irlanda. La va dissenyar Thomas Newenham. Està plena d’informació d’Irlanda: documents, llibres, diaris, mapes… Es va obrir l’any 1890 i ara l’accés és gratuït; tota la gent que vulgui pot entrar a buscar material i a informar-se.

Catedrals de Dublín

A Dublin hi ha dues catedrals, la catòlica, Catedral de Sant Patrici, i la protestant, la Catedral de Christ Church, des d’on es veu el Riu Liffey, el riu que travessa Dublín. És molt popular a Dublín perquè està situada a una part alta de la ciutat i barreja dos estils diferents, l’estil anglès i l’estil gòtic.

La Guinness Storehouse

És una fàbrica de cervesa situada a Irlanda. Es va fabricar l’any 1904 i al 2000 van obrir les portes perquè els turistes la poguessin anar a visitar. Guinness és una cervesa negra que la va elaborar Arthur Guinness a Irlanda.

Música

Música celta

La musica celta és un ampli grup de gèneres musicals que parteixen de la tradició musical popular dels pobles considerats de tradició celta: Irlanda, Escòcia, la Illa de Man, Bretanya, Gal·les i Cornualles.

Una de les principals característiques de la música celta és la seva mètrica complexa i els ritmes contrastants, que van des dels alegres (que fins i tot poden arribar a sonar com melodies de guerra) fins a altres de tristos i afables.

Els temes més comuns de les lletres de les cançonsceltes són l’amor, la guerra, la caça, la natura o els elements màgics.

El grup de pop rock català Sau té una cançó dedicada a Irlanda: “Records d’Irlanda”. Està al seu disc Cançons perdudes (1987)

+ info: Sau (Carles Sabater i Pep Sala)
+ info: lletra

Una de les cançons tradicionals irlandeses és “Gleanntáin Ghlas’ Ghaoth Dobhair”, que vol dir “Verdes valls de Gweedore”. És habitual escoltar-la en molts pubs irlandesos d’arreu del món.

“Gleanntáin Ghlas’ Ghaoth Dobhair” . Aquesta és la intepretació d’Altan, un grup de música folk i tradicional irlandesa.

Himne

L’himne nacional de la República d’Irlanda és Amhrán na bhFiann. La lletra de la cançó és de Peadar Kearney i la música de Kearney i Patrick Heeney. És l’himne nacional oficial des de 1926.

Instruments tradicionals

Els instruments de música celta són: el bodhrán, el violí i el tin whistle.

Irish fiddle

Del violí irlandès se’n diu Irish fiddle. És un dels instruments més importants de la música irlandesa. És idèntic al violí normal, però es toca de manera diferent.

Bodhran

És un tambor irlandès. Tradicionalment, la membrana sol ser de pell de cabra, encara que actualment és habitual trobar-ne fabricats amb pells d’altres animals. El tambor es toca amb la mà lliure, bé copejant-lo directament amb la mà nua o bé emprant una peça de fusta, la baqueta (en anglès tipper o beater). Escolteu com sona en aquesta cançó;  també hi ha una guitarra i una flauta.

Tin whistle

És una flauta de 6 forats amb el tub metàl·lalic. És un dels instruments de vent irlandesos més famosos i dels més significatius a la música celta.

Danses

L’ “Irish stepdancing” és un estil de ball que té les seves arrels en la dansa tradicional irlandesa. Es pot realitzar en solitari o en grup.

S’utilitzen dos tipus de sabates: sabates dures (hard shoes), que fan sons similars a les sabates de claqué, amb claus a la punta i al taló), i les sabates suaus (soft shoes o ghillies), que són similars a les sabatilles de ballet.

Quan ballen, els ballarins tenen el cos rígid mentre fan un moviment de peus ràpid, és una dansa enèrgica. Algunes actuacions de dansa irlandesa han arribat a fer gires per tot el món. Us seleccionem una actuació d’un grup anomenat “Riverdance” on es poden veure els dos tipus de sabates. El noi porta les dures i la noia les toves. Vídeo

El céilí es balla en grup d’entre 4 i 16 persones o més. S’acostuma a ballar a ritme de reel o  jig.

Vídeo. Passos de dansa celta com a coreografia d’un tema de pel·lícula: “El último mohicano”. En el minut 2:00 començen a balllar en rotllana agafats de les mans, com a les sardanes catalanes.

Mites i llegendes

Leprechauns

Són unns dels personatges més famosos de la mitología irlandesa. Aquests són uns homenets petits vestits de verd, amb un barret gran que deixa a la vista una parts del cabell roig. Diuen que són molt rics i entremaliats. S’han convertit, junt amb els trèbols, en un dels majors símbols de la mitología irlandesa. Hi ha una llegenda relaconada amb els leprechauns. Tracta de l’Arc de Sant Martí. Es diu que si arribes al final de l’arc, trobaràs un leprechaun amb una olla plena de monedes d’or.

Religió

La religió principal d’Irlanda és el cristianisme. Dins del cristianisme, la majoria són catòlics, un petit tant per cent són protestants, i la resta no tenen creences.

Catolicisme

La religió majoritària d’Irlanda és la catòlica. El catolicisme és un braç del cristianisme, on el seu ensenyament i la seva obligació és l’església Catòlica. L’església Católica Romana és l’església més gran del món cristià. Aquesta religió va ser portada a la illa per Sant Patrici. D’aquí que més tard es va crear la festa en honor a aquest sant. Es celebra el 17 de març per recordar la seva mort.

  • Shamrock és el nom que li donen al trèvol de la sort, que també està relacionat amb Sant Patrici. Era utilitzat per la medicina i també com un signe de victòria, una insígnia d’esports. El Shamrock representa la població irlandesa per això la bandera de l’equip de futbol Mont-Real porta el signe, perquè quan l’escut es va dissenyar formava part d’un dels grups que estava constituït.

  • La creu celta és un alta creu de pedra que representa una icona religiosa pels cristians. És important a Irlanda perquè el van crear allà i és on les van començar a construir. L’escultura també hi ha representat un anell, que vol dir que el sol passa per dins i allunya el dimoni d’ells. Dins de la creu hi ha unes línies que es creuen que representa un símbol del cristianisme celta, però no es sap si pot tenir orígens precristians.

Protestantisme

Un petit tant per cent dels irlandesos són protestants. Aquesta religió va néixer al segle XV quan es van separar de l’església catòlica i es va formar aquest grup. Els anglesos també són protestants.

Altres creences

I hi ha la comunió anglicana, que és una associació d’esglésies. És una comunitat molt gran, la tercera més gran del món. La primera és la religió del catòlics.

Festes tradicionals

St. Patrick

La festa irandesa més famosa és St. Patrick’s Day (Dia de Sant Patrici). Es celebra el 17 de març per commemorar la mort de St. Patrick, patró d’Irlanda. En aquest dia tothom vesteix de verd, beuen molta cervesa i fan desfilades amb carrosses. No es celebra només a Irlanda sinó a molts altres països com Estats Units on per exemple, a Chicago, tenyeixen el riu de verd.

Personatges il·lustres

ESCRIPTORS

Robert Boyle (1627-1691)

Va ser un físic i químic nascut al 1627 i va morir al 1691. És conegut per descriure la llei de Boyle, una llei dels gasos que va descobrir al 1662.

Jonathan Swift (1667-1745)

Va destacar perquè va ser considerat l’escriptor anglès més popular en la seva època. Provenia d’una família anglesa però vivien a Irlanda. Quan era petit el seu pare va morir i la seva mare se’n va anar a Anglaterra, ell es va quedar a Dublín i va viure com a orfe. L’obra més famosa que va escriure va ser “Els viatges de Gulliver”.

Oscar Wilde (1854-1900)

Va ser un poeta, escriptor i dramaturg irlandès. Va néixer a Dublín al 1854 i va morir a Londres al 1900. Una de les seves obres més destacades és la novel·la “El retrat de Dorian Gray”. Se n’han fet moltes pel·lícules.

El Retrat de dorian Gray narra la vida de Dorian Gray, un adolescent ben plantat de l’alta societat anglesa, al qual un pintor anomenat Basilio li fa un retrat en el qual mostra la seva gran bellesa, de la qual el pintor s’enamora. Lord Henry amic de Basilio, li fa prendre consciència de la seva bellesa i joventut i l’importantíssim valor que tenen les dues. Llavors ell desitja canviar-se pel retrat i que sigui aquest el que envelleixi per ell.

James Augustine Aloysius Joyce (1882-1941)

Era escriptor i va ser reconegut a tot el món. La obra més popular que ha escrit és Ulises (1992).

ACTORS

Pierce Brosnan (n. 1953)

És actor i ha fet moltíssimes pel·lícules i ha protagonitzat Goldeneye (1995) com agent 007. Entre d’altres, destaquem Mamma Mia (2008).

Quan era petit el seu pare els va abandonar a ell i a la seva mare, per això la seva mare se’n va haver d’anar a treballar a Anglaterra. Ell es va quedar a Irlanda amb els seus avis, però anys després, van morir i en Pierce va haver d’anar a Anglaterra amb la seva mare. La seva primera pel·lícula que va tenir èxit va ser “The Long Good Friday” dirigida per John Mackenzie. És molt conegut per interpretar quatre pel·lícules de James Bond. La última pel·lícula que ha fet és No escape, juntament amb el famós actor Owen Wilson i dirigida per John Erick.

Liam Neeson (n. 1952)

Va néixer al 1952 a Ballymena (Irlanda). És actor i les pel·lícules més famoses que ha fet són: Love actually i les Cròniques de Nàrnia. Quan era jove, era boxejador i llavors va anar a l’Universitat de Belfast perquè volia ser professor. Finalment es va dedicar a linterpretació.

Esports

Futbol gaèlic

Aquest esport és una barreja entre futbol i rugbi. També té algunes semblances amb el volei i el bàsquet. Un equip està format per 15 jugadors i la partida es juga a un camp d’herba. Consisteix en colpejar la pilota i encertar-la a la porteria.

Hurling

És un esport d’equip semblant al hoquei herba. El joc es va crear fa molt de temps i els celtes el van portar a Irlanda. És distingit perquè és l’esport de camp més ràpid del món. Una competició molt important d’aquest esport es diu: All Ireland hurling. L’equip que ha guanyat més títols (34 títols en total) és el de Kilkenny.

One Thought on “IRLANDA

  1. Irene on 2011/02/03 at 10:17 said:

    Maria! està molt bé el que has fet però trobo que falta el video de la cançó ”Records d’Irlanda” així la podrem escoltar i comantar-la

Deixa un comentari