HONDURAS. Illa de Roatán

 • 2015-2016, ESO2: Aaron Alejandro Pavón i Josep Wilmer Reyes

Roatán és una illa del meu país, Honduras. Té un paisatge molt bonic. És molt popular pels turistes que desitgen realitzar diversos tipus d’activitats relacionades amb el mar, com bussejar. (Aaron)

Soy de Honduras y nunca fui a visitar Roatán. Dicen que es el lugar más bonito de Honduras por sus playas y es muy grande. A mi me gustaría conocerlo e ir visitarlo. (Josep Wilmer)

Situació i divisió territorial

Bandera


La bandera d’Hondures va ser creada el 16 de febrer de 1866. Té tres franges horitzontals de la mateixa grandària, de color blau turquesa les exteriors i blanca la central.

Les franges blaves simbolitzen el cel i ideals com l’amor fraternal, la justícia, la lleialtat, la fortalesa, el valor.. també, els oceans Atlàntic i Pacífic que banyen les costes de l’est i l’oest del país, respectivament.

La franja blanca simbolitza la meta on s’han de dirigir les bones accions del patriotisme nacional, la puresa, la integritat, la fe, l’obediència, la pau, la fermesa, la vigilància, la bondat i la nació.

Dins de la franja blanca hi ha cinc estrelles blaves que simbolitzen els cinc països que van formar l’antiga Federació Centreamericana i l’ideal de la Unió de Centreamèrica.

Illa de Roatán

Escut

Per iniciativa del president de la República, Dionisio d’Herrera, el 3 d’Octubre de 1825 es va crear l’escut nacional d’Hondures. Representa la història i l’enorme varietat de recursos naturals que posseeix el país. Els elements que el conformen són variats i cadascun te un significat diferent, que explicarem a continuació.

 • El buirac ple de fletxes, a la part superior de l’escut, representa la població indígena del país.
 • Dos corns de l’abundància units per un llaç que pengen del buirac. Estan plens de fruites i flors simbolitzant l’enorme riquesa vegetal d’Hondures.
 • El cel blau, el net firmament que diàriament veiem els hondurenys, representa la grandesa de Déu.
 • Un triangle equilàter a la part central de l’oval significa la igualtat dels hondurenys davant la llei.
 • Un volcà.
 • L’arc de sant Martí sobre el sol naixent simbolitza la pau, la unió de la família hondurenya i l’exaltació dels seus ideals.
 • El mar que banya el terreny sobre el qual descansa el triangle equilàter representa els Oceans Atlàntic i Pacífic. Simbolitza la ruta que va seguir Cristòfor Colom per arribar a aquesta terra el 1502.
 • L’òval de l’escut té escrit en lletres daurades la llegenda “República d’Hondures, lliure, sobirana i independent. 15 setembre 1821″. Fa referencia a la data en la qual Hondures es va independitzar d’Espanya.
 • Els arbres que estan a banda i banda de l’escut nacional són tres roures a la dreta i tres pins a l’esquerra. Simbolitzen l’enorme riquesa de recursos naturals que posseeix el país.
 • Les muntanyes sobre les que descansa l’oval simbolitzen que el país és muntanyenc i la varietat del clima hondureny.
 • Les mines i les eines ens indiquen que Hondures és ric en metalls preciosos com l’or i la plata.

Idioma

A Honduras es parla el castellà. És la llengua nacional, però també es parla l’anglès pels turistes i llengües indígenes com:

 • Lenca. És la llengua materna del grup indígena Lenca d’Hondures. És una llengua que es va extingir a la fi del segle passat i inicis del present.
 • Pech. L’idioma Pech forma part de la família Macro – Chibcha provinent de Sud amèrica. Actualment està en perill perquè la majoria dels seus membres ja no el parlen.
 • Tol. En Tol és la llengua materna del grup indígena Tolupán d’Hondures. L’idioma Tol o Jicaque és un dels idiomes indígenes més antics d’Hondures.
 • Chorti.  La llengua Chorti, és una llengua Maya descendent de l’idioma Chol.

Moneda

Des de 1931 la lempira és la unitat monetària d’Hondures. Es divideix en 100 centaus. L’organisme responsable de l’emissió del Lempira és el Banc Central d’Hondures. La moneda es diu així en honor d’un indígena, Lempira, cacic del poble lenca, un líder nadiu que va lluitar contra els espanyols. És un heroi nacional.

Flora de Roatan

A Roatan hi ha molts tipus de vegetació i s’obtenen fruites com els mangos, la papaia, la guiaba i els cocos.