COSTA D’IVORI

  • ESO1, 2010-2011: Guillem Estebanell, Llibert Julià, Oriol Marès, Amru Quintana, Sívia Reyner, Clàudia Rodríguez i Milagro Velasquez.

Dimarts 17 de maig de 2011,  al teatre Ignasi Bonnin del nostre institut va haver-hi l’espectacle realitat pel grup Afrika d’Ivori.  És un grup de percussions, cant i expressió corporal-dansa provenient de l’Àfrica negra. L’espectacle va tenir una durada aproximada d’una hora. Ens va donar a conèixer els instruments i maneres de ballar del seu país. Tots, d’alguna manera o altra, varem intervenir en l’espectacle: uns des de les butaques i d’altres pujant a l’escenari compartint les mateixes maneres de ballar, ja que no tothom en tenia la facilitat. Cada instrument, cada percusionista i la resta d’intèrprets feia la seva presentació i ens feien un “tast” individual de cada un d’ells i del què aportaven al grup: uns ballant i altres tocant i cantant.

Situació

Costa d’Ivori és un país situat a l’Àfrica occidental. Àfrica és un continet que ocupa els dos hemisferis terrestres: l’hemisferi nord i el del sud. Costa d’Ivori està al nord de la línia equatorial.

Bandera

La bandera de Costa d’Ivori té 3 colors: el taronja, el blanc i el verd. El  taronja els recorda les terres de la sabana, el blanc simbolitza a unió del país amb la pau, i el verd, el color de la vegetació de la selva, de la natura i de la fecunditat, símbol de l’esperança ‘un futur millor i l’esperança.

Idioma

En el país es parlen 65 idiomes Entre ells, un dels més comuns és el dioula. Serveix per comerciar. Però l’ idioma oficial és el francès, que és el que s’ensenya a les escoles.

Fauna

A l’Àfrica trobem animals molt diferents dels que tenim al nostre païs. Els animals d’allà són en general els animals que coneixem com a animals de la sabana, com els elefants, els búfals vermells, els antílops, els lleopards, les hienes, els hipopòtams, les cobres, els escurçons, etc.

Instruments musicals

Balafó

És un instrument de percussió idiòfon de so determinat, molt semblant al xilòfon modern.Està construït amb làmines de fusta. Els externs de cada làmina es cremen amb ferro roent perquè quedin segellats. Té dues fileres de carbasses per amplificar el so: fant el paper dels tubs metàl·lics del xilòfon actual.

Djembé

És un instrument de percussió, concretament de la família dels instruments membranòfons.Segons la manera de percudir-lo es poden produir diferents sons. Per exemple, picant la membrana en la zona central es produeixen sons més greus i picant a la vora és produeixen sons més aguts. 

A la Costa d’Ivori fan servir el djembé en els casaments, picant més fort i divertit amb ritmes i també acompanyant-se de la veu i també el fan servir en els enterraments, picant més lent i cantant diferent. Vídeo.

Dum-dum

Els dum dum estan formats per formats por tres tambors (doundounba, sangban, kenkeni). Els dum dum es toquen horizontalment picant amb la mà dreta la membrana amb una una baqueta de fusta i amb l’esquerra es colpeja una campana o esquella que està fixada sobre el tambor. Aquestes campanes són importants perquè elles soles formen una polirritmia.

 

Deixa un comentari