Selva de Mar (Alt Empordà)

per Joel Llinàs (ESo1, 2007-2008)

La Selva de Mar és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà. Està situat a l’interior de la península formada pel Cap de Creus.

Paisatge

La Selva de Mar està molt a prop del mar i té platjes molt grans i maques. També hi ha mutanyes a la cara nord. A l’estiu hi ha molts turistes però a l’hivern només hi ha la gent de tota la vida, la que hi viu.

Gastronomia

 La gastronomia típica de la Selva de Mar és a base de peix fresc, ja que és un poble mariner de la Costa Brava. Uns d’aquests peisos són els sonsos. Per fer-los calen els següents ingredients: els sonsos, oli, sal i pa per fregir.

Primer es tira oli a la paella i quan està ben calent hi afegim els sonsos prèviament arrabussats amb el pa fregit. S’hi tira una mica de salt i es deixen fregir uns dos minuts. En acabar, aboques els sonsos damunt d’un plat amb un tall de paper de cuina perquè absorbeixi l’oli i, per últim, s’emplaten.

Dansa

Ball de bastons

És és una dansa popular i molt antiga que es balla a Catalunya. Es diu així perquè l’element principal són els bastons. El calçat dels dansaries acostuma a ser l’espardenya de betes. Els homes porten pantalons blancs, faldellí, faixa de color, camisa blanca i mocador de color creuat.

En la música d’aquesta dansa té especial importància el so generat pels cops dels bastons entrexocats, els cops dels bastons a terra, els repics dels picarols i, fins i tot, els crits dels ballarins.