UCRAÏNA

    • ESO1, 2009-2010: Xavier Planas
    • ESO2, 2015-2016: Amèlia Chamorro

He triat aquest país ja que una meva amiga, que es diu Sofia Perevalski, té família a Ucraïna. El el seu pare es ucraïnès i em sembla un bon país per estudiar ja que sembla molt interessant. També l’he triat perquè quan vaig entrar a la web vaig veure que no estava gaire complert i em va semblar un bon país per aprendre’n més coses.

Situació

Ucraïna està situada a l’est d’Europa i limita a l’oest amb Hongria, Eslovàquia i Polònia; a l’est, amb Rússia; al nord amb Bielorússia i al sud, amb Romania i Moldàvia. Està situat a les coordenades: 30º E i 50º N.

Divisió política

Ucraïna està dividida en 25 òblasts (províncies). Les províncies estan dividides en 490 districtes o unitats administratives.
La seva capital és Kiev, a la província del mateix nom (en el mapa, la núm. 2)

Bandera

La bandera Ucraïnesa està formada per una franja blava i una groga horitzontals d’igual mida.Els colors de la bandera d’Ucraïna van ser adoptats l’any 1918, durant la primera independència del país. Aquests colors són els que fan servir el ucraïnesos des del temps dels víkings. Són els mateixos colors que altres banderes, com ara la de Suècia.El color groc significa les terres de les estepes, majoritàries en el país, i el blau, el color del cel.

Escut

A Ucraïna antigament hi havia un escut que estava basat en la moneda de Vladímir el Gran. Més tard es va representar el mateix escut però de manera més esquemàtica i sense tants detalls.


La principal moneda d’Ucraïna és la Hrivina, seria equivalent a l’euro. També tenen el Kopíok que seria l’equivalent amb els cèntims d’euro.

Aquí a Espanya tenim monedes de 1, 2, 5, 10, 20 i 50 cèntims. També en tenim de 1 i 2 euros, i després tenim els bitllets de 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 euros. La diferència és que a Ucraïna tenen les mateixes monedes però s’anomenen diferent.

Equivalències:
1 euro = 100 cèntims
1 Hrivina = 100 Kopíok

Himne

Vídeo: L’himne nacional d’Ucraïna, anomenat La gloria d’Ucraïna, no ha mort, cantat per Adolfo Catral.

Moneda

Clima

El clima és força diferent del de Catalunya ja que les temperatures generalment són més baixes. A l’estiu les temperatures són altes comparades amb l’hivern, ja que poden arribar a uns 24ºC, i per altra banda a l’hivern, poden arribar a -10 ºC.

Paisatge

El paisatge d’Ucraïna és similar al de Catalunya ja que a l’estiu els prats són verds i florits, a la tardor cauen les fulles i els colors que predominen són tons marronosos i ataronjats, i a l’hivern els prats i els arbres queden coberts de neu.

Idioma

Sobre l’idioma sabem que a gran part d’Ucraïna es parla el rus però encara queda una petita part al sud que continuen parlant ucraïnès. A la ciutat de Kiev es parla tant rus com ucraïnès, tot i que antigament es parlava únicament rus.

L’alfabet ucraïnès és diferent del català, en canvi té trets comuns amb el rus. A la imatge següent, s’indica la fonètica de les lletres entre claudàtors [...]

Població

Un 77’8 % de la població és ucraïnesa i un 17’3 és russa. Hi ha habitants d’altres països, com ara els bielorussos, amb un 0’6 % de la població, o els búlgars, amb un 0’4% de la població.

Història

Ucraïna és un país que formava part de l’antiga Unió Soviètica però el 24 d’agost de 1991 va obtenir la independència i va formar un país propi.

Ciutats importants

Aquestes són les dos ciutats amb més habitants del país, tot i que n’hi ha 5 que superen el milió d’habitants. Aquestes són:

  • Kiev: 2’61 milions d’habitants
  • Kharkov: 1’47 milions d’habitants
  • Dnipropetrovsk: 1’06 milions d’habitants
  • Odessa: 1’02 milions d’habitants
  • Donetsk: 1’01 milions d’habitants

Kiev

És una de les principals ciutats d’Ucraïna ja que és la seva capital i hi ha forces coses per visitar.

  • Catedral de santa Sofia
  • Sinagoga dissenyada per Liéixek Horodetsky i acabada el 1902.
  • El complex de la Catedral de Sant Miquel
  • Museu de zoologia
  • Museu del llibre i de la impressió
  • Museu de la cera (de figures de cera)
  • Porta (a la foto)

Khàrkiv

Durant els primers anys de l’antiga Unió Soviètica era la capital de la República Socialista Soviètica d’Ucraïna. És la segona ciutat més poblada d’Ucraïna.

Festes

  • 9 de maig: dia de la Victòria.
  • 28 de juny: dia de la Constitució.
  • 24 d’agost: dia de la Independència.

Gastronomia

A Ucraïna, com tots els països,s hi ha molts plats típics.

Borscht

És una sopa de verdures que inclou verdures com la col, el remolatxa o les patates. El borscht es pot servir fred o calent, però el calent és el més típic.

Kutia

És una espècie de pudding dolça elaborat amb grans de cereal, és servit tradicionalment en culinària ucraniana, lituana i polonesa. El kutia és un dels plats del tradicional sopar nadalenc.

Soljanka

És una espècie de sopa molt especiada, típica de la cuina russa i Ucraïna.

També hi ha begudes típiques com per exemple el kvas, una beguda principalment alcohòlica, tot i que també hi ha Kvas sense alcohol. S’elabora amb farina de sègol i malta o amb farina de segó.

Instruments tradicionals

Bandura

Instrument de corda pinçada.

 

Danses

Hopak

És el ball ucraïnès més típic. És tant espectacular que per ballar-lo es necessiten habilitats acrobàtiques. Es pot ballar sol o amb parelles. El van inventar els cosacs, (que són gent nómada que habita regions d’Ucraïna, de Russia o de Polònia) imitant moviments de batalla. Antigament era un ball-joc, una mena d’exercici on s’imitaven moviments de guerra, semblant a altres danses d’altres països com la capoeira de Brasil. Actualment s’ha tornat a recuparar com a esport-art marcial anomenat-lo ” hopak de combat” o lluita cosaca i hi ha equips que practiquen aquest esport-art marcial. Vídeo 1.

 Hutsulka

Esports

Ucraïna ha participat en 4 Jocs Olímpics, i ha guanyat 97 medalles, de les quals 27 han sigut d’or, 23 plates, i 27 bronzes.

Futbol

Ucraïna és un país poc futbolístic històricament, tot i que la pròxima edició (2012) de l’eurocopa s’organitzarà a Ucraïna i Polònia. Ucraïna no havia organitzat mai un esdevediment de futbol tant important des que és independent. Quan encara formava part de la Unió Soviètica s’hi va fer un partit dels Jocs Olimpics. Aquesta serà la primera vegada que Ucraïna participarà en una Eurocopa. Ucraïna només ha participat en un mundial, en el qual va arribar als quarts de final. Els equips més coneguts mundialment i amb més bon palmarès són el Dynamo Kýiv i el Xakhtar Donetsk.

Deixa un comentari